Fazzoletti met crispy mortadella en pistache

Foto Cathy Van de Moortele

Onze plaatselijke Proxy Delhaize in Lembeke is altijd bereid om producten op aanvraag in huis te halen. Toen ik hen vroeg om mijn favoriete mortadella in hun assortiment op te nemen, kwam dat al binnen enkele dagen in orde. Ik ben echt fan van mortadella. Gecombineerd met burrata (ook die hebben ze nu in onze Proxy Delhaize) op toast bijvoorbeeld, of gewoon als charcuterie op brood, als vulling in tortellini, op pizza of zoals vandaag: crispy gebakken.
Fazzoletti is een van de makkelijkste pastasoorten om zelf te maken. Ik heb het getrouwens nog niet zien liggen in de supermarkt. Deze kleine vierkantjes kregen de naam zakdoekjes, heel toepasselijk. De vierkantjes zijn snel gaar.
Wil je ook eens fazzoletti maken? Wat dacht je van deze fazzoletti met rode paprikasaus en burrata? Heerlijk!

Wat hebben we nodig:

  • verse pasta, op basis van 50 gr ei, 50 gr semola en 50 gr pastabloem
  • zout
  • olijfolie
  • 50 gr mortadella, in stukjes gesneden
  • 50gr Parmezaanse kaas, heel fijn geraspt 
  • 25 gr ongezouten pistachenootjes, gehakt
  • peper van de molen

Hoe gaan we te werk:

  • Maak het pastadeeg volgens het gekende recept. Laat de pasta in een ziploc zakje 30 min rusten.
  • Verwerk het pastadeeg tot lasagnevellen.
  • Bestuif de vellen met semola.
  • Snij de vellen in vierkantjes van 10 x 10 cm. Ik heb deze keer een bronzen gekarteld pastawiel gebruikt.
  • Laat de fazzoletti kort drogen.
  • Zet een pot met ruim, gezouten water op het fornuis en breng die alvast aan de kook.
  • Kook de pasta al dente. 
  • Ondertussen laat je wat olijfolie warm worden in een diepe hapjespan.
  • Bak de mortadella krokant. Laat hem uitlekken op keukenpapier.
  • Meng de Parmezaanse kaas met een pollepel van het pastakookvocht tot een romige saus.
  • Giet de saus in de pan, voeg de al dente gegaarde pasta toe (wees voorzichtig zodat je de fazzoletti niet breekt) en meng voorzichtig.
  • Strooi de crispy mortadella en de pistachenootjes over de pasta en meng nog eens.
  • Schep de pasta in je kom. Zorg voor wat volume. Leg wat van de pistache en mortadella tussen de lapjes deeg. 
  • Werk af met een draai van de pepermolen.

TIP:

Je kan de pistache nootjes even kort roosteren in een droog pannetje voor nog meer krokante stukjes.



Reacties