Spaghetti met spek en aivar
Foto Cathy Van de Moortele |
Mezze van zoete, geroosterde paprika. Dat is aivar/ajvar, een broodsmeersel uit Macedoniƫ. Vaak is er ook aubergine aan toegevoegd. Lekker als dip en als smaakmaker in sauzen.
Ik heb deze morgen vers pastadeeg gemaakt, om er een half uurtje later spaghetti van te snijden. De aivar wordt de basis van mijn saus. Ik had er graag wat vlees bij, maar geen tijd meer om naar de slager te rijden. Het is de gezouten spek geworden, want dat ligt hier altijd in de koelkast. Geen slechte keuze!
Wat hebben we nodig:
- vers pastadeeg, op basis van 100 gr ei, 100 gr semola en 100 gr "00" pastabloem
- 100 gr gezouten spek in plakjes
- 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
- zout
- peper van de molen
- 50 ml witte wijn
- 1 bokaaltje aivar (370 gr)
- platte peterselie, fijngesnipperd
- Parmezaanse kaas
Hoe gaan we te werk:
- Maak het pastadeeg volgens het gekende recept. Laat het pastadeeg 30 min rusten in een ziploc zakje.
- Rol het deeg uit tot lasagnevellen (ik snij ze af op een lengte van 30 cm) en bestuif ze met een beetje semola.
- Snij spaghetti van de lasagnevellen.
- Zet een grote pot met ruim, gezouten water op het fornuis en warm die alvast op.
- Zet een diepe hapjespan (inox) op het vuur.
- Snij het spek in reepjes en leg ze in de koude pan. Zet de warmte nu pas op medium.
- Laat het spek langzaam uitbakken, tot het zijn vet vrij geeft.
- Voeg de uien toe en laat die mee garen.
- Kruid de uien met een snuifje zout en peper van de molen.
- Laat de uien een beetje caramelliseren.
- Blus met de witte wijn en laat die praktisch uitkoken.
- Roer de aivar door de saus. Spoel het bokaaltje uit met water en voeg dat toe aan de saus.
- Warm de saus goed door.
- Kook de spaghetti al dente en schep hem over in de saus.
- Voeg een pollepel pastakookvocht toe om de saus wat losser te maken.
- Laat de pasta nog even goed doorwarmen.
- Werk af met peterselie en vers geraspte Parmezaanse kaas.
TIP:
Je kan ook blokjes spek nemen, maar ik verkies dunne reepjes.
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties