Egyptische rijst


Foto Cathy Van de Moortele

Een smakelijk bijgerecht, met extra smaak door de gebakken vermicelli. Ik heb Mahmood rijst gebruikt, de lekkerste basmati rijst die je kan kopen. Pimp de rijst door laurierblad in het kookwater te doen.

Wat hebben we nodig:

  • 200 gr basmati rijst
  • olijfolie
  • 40 gr vermicelli
  • zout
  • 1 laurierblad

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de rijst in een kom. Giet er koud water bij. Woel met je hand door de rijst. Het water zal troebel worden.
  • Giet het troebele water weg. Herhaal deze actie tot het water helder is.
  • Giet de rijst af in een zeefje.
  • Laat wat olijfolie warm worden in een kookpot.
  • Bak de vermicelli goudbruin. Loop niet weg, want de vermicelli kan snel verbranden.
  • Voeg de rijst toe aan de pot en roer goed om.
  • Laat de rijst even meebakken, tot alle korrels een olielaagje hebben. Laat de rijst niet kleuren.
  • Giet net voldoende water bij de rijst: zet je wijsvinger op de rijst. Het water mag komen tot aan het eerste vingerkootje.
  • Voeg zout en het laurierblad toe.
  • Breng de rijst aan de kook.
  • Zet een deksel op de pot, verminder het vuur naar medium-laag.
  • Laat de rijst 10 min garen.
  • Open de pot nog niet! 
  • Zet de pot weg van het vuur, met gesloten deksel, zodat de rijst nog even kan stomen.
  • Na 10 min open je het deksel.
  • Fluf de rijst op met een vork. Het water moet volledig weg zijn.

TIP:

Je kan ook wat komijnpoeder toevoegen aan de rijst vooraleer je hem kookt.
Gebruik een timer om de kooktijd en de rusttijd van de rijst te garanderen, om te vermijden dat je rijst ongaar of overgaar is.

Reacties