Rode linzen curry

Foto Cathy Van de Moortele

Lang geleden dat we nog eens Indiaas gegeten hebben. Tijd om daar verandering in te brengen. Uiteraard worden er ook chapati gebakken, hoe kan het ook anders. Het chapati recept vind je terug via deze link, je hebt er meteen 6 stuks voor.
De rode linzen (ook wel koraallinzen genoemd) smelten helemaal weg in de curry. Zorg dat je ze eerst goed wast in koud water en ze dan 30 min laat weken, voor je ze toevoegt aan de pan.

Wat hebben we nodig:

  • 1 recept voor chapati
  • 300 gr rode linzen
  • zonnebloemolie
  • 1 grote ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 eetlepel gember, geraspt
  • 1 eetlepel knoflook, geraspt
  • 1 koffielepel fenegriekblaadjes
  • 1 koffielepel gemalen koriander
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • 1 koffielepel kurkuma
  • enkele chilivlokjes voor pit of 2 kleine groene pepertjes
  • 3 grote tomaten, in blokjes gesneden
  • zout
  • een handvol verse koriander, gesnipperd
  • 45 gr boter
  • 2 tenen knoflook, gepeld en geraspt
  • 1 eetlepel komijnzaadjes
  • enkele chilivlokjes
  • 1 koffielepel paprikapoeder

Hoe gaan we te werk:

  • Maak het chapatideeg volgens het recept. Laat het deeg 30 min rusten in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Doe de linzen in een kom. Giet er koud water bij. Ga met je handen door de linzen: het water zal vuil en troebel zijn. Giet het water af. Herhaal dit proces tot het water helder is.
  • Spoel de linzen nu af in een vergiet en doe ze weer in de kom. Giet er voldoende koud water bij om ze onder te zetten en laat ze 30 min staan.
  • Ondertussen zet je een zware pot op het vuur, type Le Creuset. Laat een laagje olie goed warm worden. 
  • Voeg de uien toe en laat ze lichtjes bruin bakken. Roer goed.
  • Voeg de kruiden toe en roer goed om. Bak de gember, knoflook en kruiden even mee, zodat het heerlijk gaat ruiken.
  • Voeg de blokjes tomaat toe en roer goed om. Laat de tomaten bakken tot ze zacht zijn. Roer af en toe om te vermijden dat het aanbakt. Kruid met zout. Voeg de verse koriander toe.
  • Giet de linzen af in een vergiet en voeg ze toe aan de pot. Roer goed om.
  • Giet voldoende heet water bij de linzen tot ze helemaal onder staan. 
  • Warm de linzen goed door. Zet daarna een deksel op de pot en verminder het vuur naar medium warmte. Laat de linzen curry zo'n 30 min sudderen. Roer af en toe om te vermijden dat de linzen aanbakken. Voeg heet water toe indien nodig.
  • Als de curry te lopend is, laat hem dan nog even op het vuur staan zonder deksel.
  • In een klein pannetje laat je de boter uitbruisen. Voeg de knoflook, komijnzaadjes en het paprikapoeder toe.
  • Roer alles goed door elkaar en giet het dan over de curry.
  • Verdeel het chapati deeg in 6 gelijke balletjes. Laat ze 5 min rusten.
  • Bestuif je werkblad met wat bloem en rol de balletjes uit tot dunne cirkels van zo'n 15cm diameter.
  • Zet een gietijzeren pan op het vuur en laat die zeer goed opwarmen terwijl je het deeg uitrolt.
  • Volg het recept om de chapati te bakken.

TIP:

Linzen moet je wassen in een kom met koud water. Ze gewoon afspoelen in een vergiet heeft geen enkele zin. Probeer het maar eens, je zal het verschil snel zien.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties