Ovenschotel met kofta uit Irak

Foto Cathy Van de Moortele

Op het werk hebben we niet alleen bewoners met een andere afkomst, maar ook tussen onze collega's zitten mensen met een diverse achtergrond: Turkije, Irak, Afghanistan, Marokko, Somalië, ... Voor de bewoners zijn ze vaak een aanspreekpunt aangezien ze dezelfde taal spreken. Voor ons alleen maar een verrijking. 
Door deze samenwerking tussen verschillende landen, vind ik ook weer nieuwe inspiratie in de keuken. Deze ovenschotel met kofta (gehaktballetjes) bijvoorbeeld. Uit Irak deze keer. Op de bodem van de ovenschaal komen gebakken plakken aubergine en courgette. Daarboven vind je gehaktballetjes en aardappelballetjes. Bechamelsaus, geraspte mozzarella... mmmm... heb je er al zin in?

Wat hebben we nodig:

  • 500 gr lamsgehakt
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 grote teen knoflook, gepeld
  • zout
  • peper van de molen
  • nootmuskaat
  • platte peterselie, fijngesnipperd
  • 30 gr bloem
  • 500 gr kruimige aardappelen, gewassen
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • zonnebloemolie
  • 40 gr boter
  • 40 gr bloem
  • 500 ml melk
  • 75 gr geraspte mozzarella
  • paprikapoeder

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het gehakt in een kom.
  • Voeg de ui toe en rasp de knoflook boven het gehakt.
  • Kruid met peper, zout en vers geraspte nootmuskaat.
  • Strooi de peterselie en bloem over het gehakt en meng alles met propere handen.
  • Vorm balletjes van het gehakt en laat ze 30 min rusten in de koelkast, zodat ze wat opstijven.
  • Zet de aardappelen onder water, kruid met zout en kook de aardappelen tot ze zacht zijn.
  • Laat de aardappelen even uitdampen en trek de schilletjes er af.
  • Stamp de aardappelen fijn (ik gebruik mijn pureeknijper hiervoor) en kruid ze met peper, zout en vers geraspte nootmuskaat.
  • Vorm balletjes van de aardappelpuree en leg ze op een bordje. Zorg dat de aardappelballetjes dezelfde grootte hebben als de gehaktballetjes.
  • Snij de uiteinden van zowel de aubergine als de courgette.
  • Snij de groenten in dikke plakken.
  • Zet een diepe hapjespan op het vuur en laat er een flinke hoeveelheid olie in opwarmen.
  • Frituur de groenten goudbruin (je zal dat in meerdere keren moeten doen).
  • Laat de plakken aubergine en courgette uitlekken op een rooster. Zet het rooster op een bakplaat voorzien van keukenpapier.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Kruid de groenten met zout.
  • Schik de groenten in een ovenschaal. Ze mogen mekaar een beetje overlappen.
  • Giet een deel van de gebruikte olie in een kommetje. Hou genoeg over om de gehaktballetjes in te bakken.
  • Kleur de balletjes aan alle zijden. Ze hoeven nog niet te garen.
  • Verdeel de gehaktballetjes en aardappelballetjes gelijkmatig over de groenten.
  • Maak een roux van de boter en de bloem en laat hem even bakken, zodat de bloemsmaak verdwijnt.
  • Voeg de koude melk geleidelijk aan toe en laat de bechamel mooi indikken.
  • Kruid met peper, zout en vers gerapste nootmuskaat.
  • Giet de saus over het gerecht.
  • Verdeel de kaas over de saus en bestuif met het paprikapoeder.
  • Zet de schotel 30 min in de oven.

TIP:

Moest je nog wat over hebben: ook de volgende dag is dit even lekker.
Zet de schotel op het einde gerust nog even onder de grill, als je graag een kaaskorstje hebt.

Foto Cathy Van de Moortele




Reacties