Mandarijntjestaart

Foto Cathy Van de Moortele

Ik zag deze prachtige mandarijntjestaart bij Food with Style op Instagram. Ik wist meteen dat ik ze zou maken. Onze oudste dochter en haar vriend kwamen bij ons eten en dit was het ideale dessert. Niet te zwaar en met mandarijntjes, net wat onze dochter graag eet. Een voltreffer dus!

Wat hebben we nodig:

  • 200 gr eieren
  • 100 gr fijne griessuiker
  • 1 koffielepel vanille extract
  • 100 gr patisseriebloem
  • snuifje zout
  • 2 blikken mandarijntjes, uitgelekt (hou 1 lepel sap apart)
  • 300 ml slagroom 40%, ijskoud
  • 20 gr bloemsuiker + extra voor de afwerking
  • 16 gr slagroomversteviger
  • 250 gr volle platte kaas (kwark)
  • 15 ml sap van de mandarijntjes

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet een springvorm van 20cm diameter in met bakspray. Bekleed de bodem met bakpapier. Vet ook het bakpapier in.
  • Doe de eieren, suiker en het vanille extract in de kom van de Kenwood. 
  • Klop alles stevig op met de draadklopper, tot een lichtgekleurd, dik mengsel. Neem hier je tijd voor.
  • Zeef de bloem met het zout boven het beslag.
  • Spatel de bloem luchtig onder het beslag.
  • Giet het beslag in de voorbereide vorm.
  • Bak de taart 30 - 35 min of tot ze mooi gekleurd en gaar is. 
  • Haal de taart uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.
  • Snij de taart horizontaal doormidden.
  • Leg de onderste helft terug in de springvorm.
  • Gebruik acetaatfolie (folieband) om de zijkant van de springvorm te bekleden, zodat de vulling niet aan de springvorm kleeft).
  • Beleg de helft van de biscuit met mandarijnpartjes.
  • Klop de slagroom op met de gezeefde bloemsuiker en de slagroomstabilizer.
  • Meng de platte kaas met het mandarijntjessap en spatel alles voorzichtig door de slagroom. 
  • Verdeel deze vulling over de mandarijntjes.
  • Leg de andere helft van de biscuit op de vulling en druk een beetje aan.
  • Zet de taart minstens 4u weg in de koeling, zodat ze mooi kan opstijven.
  • Verwijder de springvorm en de acetaatfolie.
  • Bestuif de biscuit met bloemsuiker en leg er de rest van de mandarijntjes in een patroon naar keuze op.

TIP:

De slagroomversteviger koop ik bij het Bakkershuis.
De acetaatfolie kan je netjes afwassen en opnieuw gebruiken.

Foto Cathy Van de Moortele

Variant op deze taart: aardbeientaart! Vervang de mandarijntjes door aardbeien. Je kan de onderste taarthelft eerst nog insmeren met aardbeienconfituur. Werk de taart bovenaan af met toefjes van de slagroom en extra aardbeien.

Foto Cathy Van de Moortele




Reacties