Favoriete koekjes met pecan en chocolade

Foto Cathy Van de Moortele

Ok, ik heb het bekend: deze koekjes horen toch wel bij mijn Top 5 van favoriete koekjes. Je moet ze echt maken. Ze zijn super krokant zonder hard te zijn, de pecannootjes doen het prima en je hebt zowel chocolate chunks als chocolate chips. Hoe kan je nu geen fan zijn?
We bakken de gekoelde koekjes op 2 verschillende temperaturen. We beginnen met 10 min op 200°C en bakken ze daarna nog 15 min op 170°C voor het beste resultaat.
Laat de koekjes helemaal afkoelen op de bakplaat, zodat ze extra krokant worden.
Zet de platen met koekjes eerst in de koelkast, zodat ze tijdens het bakken mooi hun vorm houden.
Goed voor 21 koekjes.

Wat hebben we nodig:

Hoe gaan we te werk:

  • Klop de boter romig in de kom van de Kenwood. Gebruik hiervoor de K-klopper.
  • Eens de boter helemaal romig en zacht is, voeg je de twee soorten suiker toe.
  • Klop opnieuw tot de boter de suiker helemaal opgenomen heeft.
  • Voeg de dooiers en de vanille toe en klop nogmaals.
  • Zeef de bloem, het zout en het bakpoeder boven het koekjesdeeg.
  • Meng kort, tot er geen bloem meer te zien is.
  • Meng de chocolade en de nootjes door het deeg.
  • Kneed het deeg nu kort met de hand tot een lange rol.
  • Wikkel de rol in plastic folie en span goed aan.
  • Laat de rol koekjesdeeg zeker 2u in de koelkast staan. Langer mag ook.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Voorzie enkele bakplaten van bakpapier of een silicone bakmatje.
  • Verwijder de plastic folie.
  • Met een kartelmes snij je 21 plakken van het koekjesdeeg.
  • Leg de koekjes met enige tussenruimte op de bakplaten.
  • Zet de bakplaten in de koelkast tot de oven warm is.
  • Bak de eerste plaat koekjes gedurende 10 min.
  • Verminder de warmte naar 170°C en laat ze nog 15 min verder bakken, tot ze mooi gekleurd zijn.
  • Laat de koekjes volledig afkoelen op de bakplaten.

TIP:

Doordat je de koekjes koel houdt in de koelkast, vermijd je dat ze hun vorm verliezen tijdens het bakken. Sla deze stap niet over.
Te lang kneden van koekjesdeeg, resulteert in taaie koekjes. En dat wil niemand.
Vallen de koekjes uit elkaar terwijl je het deeg snijdt met het kartelmes? Duw het deeg weer netjes samen.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties