Bulghur met Berloumi

Foto Cathy Van de Moortele

Een iets grovere versie van de alom gekende couscous: bulghur. Leuk om bijgerechten mee te maken. 
Heb je al eens Berloumi gekocht? Berloumi is de Belgische tegenhanger van de halloumi uit Cyprus. Een gezouten kaas die zich ideaal leent om te bakken in de pan bijvoorbeeld. Je vindt dit kaasje in het koelvak van de supermarkt.

Wat hebben we nodig:

  • 100 gr bulghur
  • 2 mini komkommers, gewassen
  • 1 tomaat, gewassen en ontkroond
  • platte peterselie, fijngesnipperd
  • 1 blik kikkererwten, gespoeld en uitgelekt
  • 1/2 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • olijfolie
  • 250 gr berloumi, in blokjes gesneden
  • 100 gr granaatappelpitjes
  • 30 gr pijnboompitten
  • 30 ml olijfolie
  • sap van 1 citroen
  • 30 ml granaatappelmelasse
  • 1 koffielepel gedroogde munt
  • 1 koffielepel sumak
  • zout

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de bulghur in een pot en giet er 2x zoveel water bij.
  • Breng de bulghur aan de kook, verminder het vuur, zet een deksel op de pot en laat de bulghur 10 min garen op een zacht vuur. 
  • Maak de korrels los met een vork en doe de afgekoelde bulghur in een kom.
  • Snij de komkommers in fijne brunoise, net als de tomaat en leg ze op de bulghur.
  • Strooi de peterselie over de groentjes en doe er ook de kikkererwten en de uisnippers bij.
  • Laat wat olijfolie warm worden in een antikleefpan.
  • Bak de berloumi mooi bruin aan alle zijden.
  • Laat de berloumi afkoelen en meng hem dan door de salade.
  • Werk af met granaatappelpitjes.
  • Laat opnieuw wat olijfolie opwarmen in een pannetje. Bak de pijnboompitten goudbruin.
  • Laat de pijnboompitten uitlekken op keukenpapier en strooi ze dan over de salade.
  • Maak de dressing: meng de olijfolie met het citroensap, de granaatappelmelasse, de munt en de sumak. Kruid met zout.
  • Giet de dressing over de salade.
  • Schep alles mooi door elkaar.
  • Schep de salade op een lange schaal.

TIP:

Maak gerust alle aparte zaken op voorhand klaar, alsook de dressing. Stel de salade pas samen net voor je aan tafel gaat, zodat ze mooi fris blijft.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties