'Nduja scampi met linguine

Foto Cathy Van de Moortele

Pittig en boterig, vers gemaakte pasta, zachte kerstomaatjes en krokant gebakken scampi. Wanneer begin je er aan?

Wat hebben we nodig:

  • verse pasta op basis van 100 gr ei, 100 gr semola en 100 gr "00" pastabloem
  • 450 gr scampi, ontdooid (geen darmkanaal, gepeld) en drooggedept
  • peper van de molen
  • zout
  • olijfolie
  • 1 flinke eetlepel 'Nduja
  • 50 ml witte wijn
  • 350 gr kerstomaatjes, gehalveerd
  • 10 blaadjes basilicum
  • 40 gr boerenboter

Hoe gaan we te werk:

  • Maak het pastadeeg volgens het gekende recept.
  • Laat het deeg 30 min rusten in een ziploc zakje.
  • Verdeel het deeg in 4 gelijke delen en rol het uit tem stand 6 (mijn Kenwood lasagnemaker gaat van stand 0 - 9).
  • Versnij de lasagnevellen tot linguine. Ik gebruik hiervoor mijn chitarra.
  • Bestuif de pasta met wat semola en laat hem kort drogen.
  • Zet een grote pot met ruim, gezouten water op het fornuis en warm die alvast op.
  • Kruid de scampi aan beide zijden met peper en zout.
  • Zet een inox hapjespan op het vuur en warm die goed op met een laagje olijfolie.
  • Bak de scampi krokant aan beide zijden. Leg de pan niet te vol. Bak ze in meerdere keren.
  • Haal de scampi uit de pan en leg ze op een bordje.
  • Kook de pasta ondertussen al dente.
  • Bak de 'Nduja even aan in de pan. Roer goed.
  • Blus met de witte wijn.
  • Voeg de tomaatjes toe en laat ze wat zachter worden.
  • Strooi de basilicum over de saus.
  • Meng de al dente pasta door de saus en voeg een pollepel pastakookvocht toe.
  • Voeg de scampi (met eventuele sappen) weer toe aan de pan en warm nog even kort door.
  • Laat de boter smelten over de pasta en schep een laatste keer om.
  • Verdeel de pasta over 2 diepe kommen.

TIP:

Leg de scampi kloksgewijs in de pan. Zo weet je welke scampi je eerst moet omdraaien. Laat ze onaangeroerd liggen tot ze krokant gebakken zijn vooraleer je ze omdraait. Als je de scampi te snel omdraait, zullen ze niet mooi bakken maar eerder stoven. Geef ze dus de tijd. Kies ook voor een inox pan en niet voor een antikleefpan, zodat je een mooi korstje krijgt.
'Nduja is een pittige smeerbare worst, een ideale smaakmaker die je graag zal gebruiken.
Ik gebruik liefst dagverse eitjes van onze kippen om pasta te maken. Ook te koop bij boeren in de buurt.


Reacties