Afghaanse kofta in tomatensaus

Foto Cathy Van de Moortele

Ja, hier zijn we weer met onze gehaktballetjes... Lamsgehakt deze keer. In de Dweersstraat in Brugge heb je verschillende halal slagerijen, die heel lekker vlees aanbieden. Ga er zeker eens rondneuzen, je zal met open armen ontvangen worden. 
De balletjes worden gegaard in de saus op laag vuur, zodat ze mooi sappig blijven. Serveer deze kofta met mahmoud rijst, die je ook in de Dweersstraat kan vinden. Deze rijst is zeer gegeerd en gekend voor zijn uitstekende kwaliteit en smaak.

Wat hebben we nodig:

  • 500 gr lamsgehakt
  • 1 ui, gepeld en zeer fijn gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gepeld en geraspt
  • 1 ei
  • 1 koffielepel kurkuma
  • 2 koffielepels korianderpoeder
  • peper van molen
  • zout
  • verse koriander, gesnipperd

  • olie
  • 1 grote ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gepeld en geraspt
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 koffielepel kurkuma
  • 2 koffielepels korianderpoeder
  • peper van de molen
  • zout
  • 300 ml water
  • verse koriander, gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het lamsgehakt in een kom.
  • Voeg de ui, knoflook, het ei en alle kruiden toe.
  • Kneed alles goed door elkaar.
  • Laat de vulling 30 min opstijven in de koelkast.
  • Maak je handen lichtjes vochtig met koud water en rol gelijke balletjes van de vulling.
  • Leg ze op een bordje.
  • Maak nu de saus: Laat een bodem olie warm worden in een diepe hapjespan.
  • Fruit de ui glazig en voeg de knoflook toe. Bak die even mee.
  • Roer de tomatenpuree door de uien en bak die even mee.
  • Kruid met kurkuma, korianderpoeder, peper en zout.
  • Giet het water bij de saus en breng ze aan de kook.
  • Zet het vuur wat zachter tot het niet meer brubbelt.
  • Leg de kofta in de saus.
  • Dek af met een deksel en laat de kofta garen op een heel zacht vuurtje, gedurende 45 min of tot de olie te zien is bovenop de saus.
  • Strooi de verse koriander over het gerecht en dien op.

TIP:

Je kan ook rundergehakt gebruiken om deze kofta te maken. De balletjes zullen dan wel iets droger zijn.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties