Tortellini met 4 soorten vlees

Foto Cathy Van de Moortele
Koken vraagt tijd. Koken is zo'n leuk tijdverdrijf, dat ik er graag tijd voor maak. Ik panikeer als er geen pastabloem in huis is of als ik niet meteen een recept kan uitproberen. De voorraadkast is hier dan ook altijd goed aangevuld voor inspiratie van het moment.
Als ik tortellini maak, wil ik meteen ook een grote hoeveelheid maken. Die vries ik dan in, voor momenten waarop ik minder tijd heb. Daar onze oudste dochter geen liefhebber is van aardappelen, is een portie tortellini snel klaar. 
Het recept dat we nu gaan maken, bevat 4 soorten vlees. De combinatie met kaas en ei, zorgt voor een smeuïg geheel. Ik krijg er al zin in! 

Wat hebben we nodig:
  • 400 gr De Cecco pastabloem "00"
  • 4 eieren
  • scheutje olie
  • scheutje water, lauw
  • 20 gr boter
  • 70 gr mager kalfsvlees, in blokjes gesneden
  • 70 gr magere varkenslende, in blokjes gesneden
  • 80 gr mortadella, in blokjes gesneden
  • 80 gr Parmaham, gesnipperd
  • 150 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • 1 groot ei
  • nootmuskaat
  • peper en zout
  • scheutje room (optioneel)
Hoe gaan we te werk:
  • We maken eerst het pastadeeg. Stort de bloem op een houten werkblad. Maak een kuiltje in het midden.
  • Breek de eieren in het kuiltje. Met een vork klop je de eieren los en je voegt telkens een beetje bloem toe.
  • Blijf bloem toevoegen aan de eieren, tot de eiermassa vast genoeg is en niet meer kan wegvloeien.
  • Voeg een scheutje olie en een scheutje lauw water toe om het deeg wat zachter te maken.
  • Kneed nu het deeg verder met de hand tot een homogene, soepele massa.
  • Wikkel het deeg in plastic folie en laat het een tijdje rusten. 
    Foto Cathy Van de Moortele
  • Ondertussen beginnen we aan de vulling.
  • Verhit wat boter in een braadpan en bak de stukjes kalfsvlees en varkenslende aan, tot ze mooi gekleurd en gaar zijn.
  • Doe de twee soorten vlees samen met de mortadella en Parmaham in de keukenrobot.
  • Blender de 4 soorten vlees fijn.
  • Voeg de kaas en het ei toe en cutter nogmaals.
  • Kruid af met nootmuskaat, peper en zout.
  • Je hebt nu een "kneedbare" vulling. Proef even of de kruiding goed zit. Er gaat altijd wat smaak verloren tijdens het koken, dus zorg voor een stevige kruiding. Je moet balletjes kunnen rollen van de vulling. Is de vulling niet kneedbaar genoeg, voeg dan een klein beetje room toe.
  • Maak van de vulling kleine balletjes, ter grootte van soepballetjes. Leg ze klaar op een bord.
  • Snij een stukje pastadeeg af en rol het uit met de pastamachine tot een lang pastavel (zie recept Easy Peasy Pasta). Dek het resterende deeg onmiddellijk weer af met de folie, zodat er zich geen korst vormt.
  • Met een rond vormpje, steek je cirkels deeg uit.
  • Leg op elk cirkeltje deeg een balletje vulling. 
  • Vouw het cirkeltje dicht tot een halve maan. Duw de randjes goed dicht en nijp overal de lucht uit. 
  • Duw je duim tegen de vulling en vouw tegelijkertijd de zijkanten naar de vulling toe. Vouw de punten rond je vinger om de typische tortellinivorm te bekomen.
  • Leg de tortellini te drogen op een licht bebloemd bakblik.
  • Vries de tortellini in of kook ze meteen in een geurige bouillon.
TIP:

Serveer de tortellini in bouillon of met een verse marinarasaus.
Vervang de pastabloem niet door gewone bloem. Pastabloem kan je nu al kopen in de meeste supermarkten.
Gebruik niet teveel vulling, of je kan de pasta niet meer dichtvouwen. Er moet wel genoeg vulling inzitten, anders heb je geen mooie ronde vorm.
Je kan ook gemengd gehakt rul bakken en fijnmalen ipv het kalfs- en varkensvlees.

Reacties