Maritozzi

Foto Cathy Van de Moortele

Zoete brioche broodjes met slagroom. OMG.... Er zit een beetje sinaasappelzeste en ook vanille in. Ik garandeer je dat iedereen deze broodjes heerlijk vindt. Te vinden in Rome, maar nu ook bij jou thuis, gewoon, omdat je ze zelf zal maken.

Wat hebben we nodig:

  • 120 ml volle melk (verse als je die hebt), lauwwarm
  • 20 gr rietsuiker
  • 20 ml vloeibare honing
  • 9 gr verse gist
  • zeste van 1/2 biologische sinaasappel
  • 1 koffielepel vanille extract
  • 30 ml zonnebloemolie
  • 1 ei, gemixt met de staafmixer
  • 250 gr patisseriebloem
  • snuifje zout
  • 300 ml slagroom 40%
  • 30 gr bloemsuiker, gezeefd
  • vanillemerg
  • extra bloemsuiker
  • confituur naar keuze

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de melk in de kom van de Kenwood.
  • Voeg de suiker, honing en gist toe en meng met een garde tot de gist en suiker opgelost is.
  • Voeg de sinaasappelzeste, het vanille extract, de olie en 30 gr van het ei (hou de rest van het ei voor de afwerking) toe. 
  • Stort de bloem en het zout op de natte ingrediënten.
  • Bevestig de K-klopper en meng het deeg 10 min op lage snelheid.
  • Het deeg zal nog plakkerig zijn maar zo hoort het.
  • Kneed het deeg nog even verder met de hand tot het niet meer aan de handen blijft plakken. Voeg in elk geval geen bloem toe.
  • Bol het deeg op en leg het in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Laat het deeg 2u rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Ontgas het deeg en laat het 5 min rusten.
  • Verdeel het deeg in porties van 30 gr.
  • Bol de porties mooi op en leg ze op een bakplaat met bakpapier met enige tussenruimte.
  • Dek af met een handdoek en laat de broodjes 1u rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Doreer de broodjes met de rest van het ei.
  • Bak de maritozzi 15 min of tot ze mooi gekleurd zijn.
  • Laat de broodjes volledig afkoelen.
  • Klop de slagroom op met de bloemsuiker en het vanillemerg.
  • Snij een diagonale inkeping in de broodjes, maar snij ze niet volledig door.
  • Breng de slagroomvulling over in een spuitzak met rond spuitmondje.
  • Spuit de slagroom in de broodjes. Wees niet zuinig.
  • Gebruik een klein, smal paletmesje om overtollige slagroom weg te halen en de vulling mooi effen te maken.
  • Bestuif de broodjes met bloemsuiker.

TIP:

Je kan de broodjes ook eerst vullen met een beetje crème patissière of confituur vooraleer je er slagroom bij doet.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties