Gevulde courgette

Foto Cathy Van de Moortele

Dit prachtige bord van Palmer Tableware kreeg de naam Cecil. Ik was er meteen weg van. Met een diameter van 27 cm heb je een groot bord met een uniek patroon. Het was de basis voor mijn inspiratie van vandaag. Deze Libanese courgettes zijn lichter van kleur en een stuk kleiner dan onze courgettes. Je vindt ze zelden in de gewone supermarkt of bij de groentenboer, maar de Arabische winkeltjes zullen ze zeker in huis hebben. Gebruik een appelboor om te courgettes voorzichtig uit te hollen. Ik heb ze gevuld met rijst en kalfsgehakt en gegaard in tomatensaus. Een complete maaltijd. 

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 1/2 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 3 tenen knoflook, gepeld en geperst
  • 100 gr tomatenpuree
  • 500 ml tomatenpassata
  • 1.5 l (verse) bouillon
  • 12 Libanese courgettes, gewassen
  • 140 gr basmati rijst
  • 225 gr kalfsgehakt
  • 1/2 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 7 spice
  • peper van de molen
  • zout

Hoe gaan we te werk:

  • In een grote pot laat je wat olijfolie opwarmen.
  • Fruit het uitje glazig en voeg de knoflook toe.
  • Laat de knoflook even mee garen.
  • Roer de tomatenpuree door de uien en bak ze even mee, tot het lekker begint te ruiken.
  • Voeg de tomatenpassata en de bouillon toe en breng de tomatensaus aan de kook.
  • Zet het vuur wat zachter en laat de saus sudderen.
  • Snij met een aardappelmesje voorzichtig het bruine vlekje op de onderkanten van de courgettes weg.
  • Snij ook de steel met een stukje van de bovenkant weg.
  • Gebruik een appelboor om de courgettes voorzichtig uit te halen. Zorg dat je ze niet breekt.
  • Met de achterkant van een lange lepel, kan je nu de binnenkant verwijderen.
  • Was de rijst 3x in een kom met koud water. Ga met je handen door de rijst in het water en spoel tot de rijst helder is. Giet de rijst in een zeef en laat hem uitlekken.
  • Meng de rijst met het gehakt, de gesnipperde ui en kruid met 7 spice, peper en zout. Voeg een scheutje olijfolie toe om het vullen van de courgettes wat makkelijker te maken.
  • Vul de courgettes voorzichtig met het mengsel.
  • Vul de courgettes niet helemaal tot boven want de rijst zal zwellen tijdens het garen en anders zouden de courgettes openbarsten.
  • Breng de saus weer even op grote warmte.
  • Leg de gevulde courgettes in de tomatensaus en leg er een deksel op, zodat ze ondergedompeld blijven.
  • Sluit de pot met een deksel en verminder de warmte naar pruttelen.
  • Gaar de courgettes ongeveer een uurtje, tot ze mooi zacht zijn.
  • Laat de saus eventueel nog wat inkoken eens de courgettes er uit gehaald zijn.
  • Serveer de courgettes met de saus.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

De binnenkant van de courgettes kan je toevoegen aan soep.
Neem je eens een kijkje op de website van James Cooke? Ze hebben prachtige serviezen. Ik ben er weg van!

Foto Cathy Van de Moortele




Reacties