Pistache chocolate chip cookies

Foto Cathy Van de Moortele

Ik hou van pistache: de gezouten nootjes, pistacheroomijs, pistachepasta op toast, pistachenootjes in gebak.... Na een bezoekje aan de Afghaanse supermarkt in Brugge, kwam ik thuis met enkele zakjes pistachestiften. Het zijn reepjes ongezouten pistachenoot, net zoals je ook wel eens amandelstiften ziet. Ideaal voor de koekjes die ik voor ogen had!

Na het avondeten, trakteer ik mezelf graag op een dessertje. Helemaal in stijl, wanneer het ook nog eens mooi gepresenteerd wordt. Ik ga er ook speciaal voor zitten en geniet van zowel het bordje als van het koekje. Dit Palmer Tableware Sandy Loam bordje is mooi glad en strak en verandert een beetje van kleur naargelang het daglicht. Je kan de bordjes bekijken en bestellen op de webshop van James Cooke. Ze worden uitermate goed ingepakt vooraleer ze opgestuurd worden, daar kan je van op aan. Een aanrader!

Wat hebben we nodig:

  • 115 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 100 gr fijne griessuiker
  • 50 gr ruwe rietsuiker
  • 1 ei
  • 1 koffielepel vanille extract
  • 190 gr patisseriebloem
  • 15 gr maĆÆzena
  • 3 gr natriumbicarbonaat
  • snuifje zout
  • 50 gr ongezouten pistache nootjes, gehakt (of je gebruikt pistachestiften) + extra
  • 50 gr chocolate chips + extra

Hoe gaan we te werk:

  • Klop de boter romig met de twee soorten suiker in de kom van de Kenwood. Gebruik hiervoor de K-klopper.
  • Neem hier je tijd voor, zodat de suiker helemaal opgelost is in de boter.
  • Voeg het ei en de vanille toe en klop alles goed door elkaar.
  • Zeef de bloem, maĆÆzena, het natriumbicarbonaat en het zout over de botermassa.
  • Meng kort door elkaar, tot er geen bloem meer te zien is.
  • Spatel nu de nootjes en de chocolade door het beslag.
  • Verdeel het beslag in 25 gelijke porties. Ik gebruik hiervoor een kleine koekjesschep.
  • Laat de porties 1u opstijven in de koelkast, op een bakplaat met bakpapier.
  • Verwarm de oven op 180°C hetelucht.
  • Zet enkele bakplaten met bakpapier klaar.
  • Leg de koekjes met enige tussenruimte op de bakplaten.
  • Versier de koekjes met extra nootjes en chocolade.
  • Bak ze 14 min of tot ze een mooie kleur krijgen.
  • Van zodra de koekjes uit de oven komen, duw je ze wat platter met de bodem van een glas.
  • Zet daarna het glas over de koekjes en draai rondjes, zodat de randen van de koekjes mooi rond worden.
  • Laat de koekjes 10 min afkoelen op de platen en laat ze dan verder afkoelen op roosters.

TIP:

Klop het mengsel niet te lang nadat je de droge ingrediƫnten hebt toegevoegd, om te vermijden dat de koekjes taai worden.
Deze bordjes hebben een diameter van 17cm, waardoor ze ideaal zijn als ontbijtbord maar ook om er een stukje taart of een dessert op te presenteren. Je kan ook de rest van het servies zien op de webshop van James Cooke.

Foto Cathy Van de Moortele





Reacties