Pittige bloemkool met sous-vide gegaarde kip
Foto Cathy Van de Moortele |
Mag je eigenlijk kip zeggen tegen Mechelse koekoek? De kipfilets koop ik liefst met het vel er nog op. Krokant gebakken is dat zo lekker! Soms moet je wel nog eens enkele pennen of pluimpjes verwijderen van het vel (gebruik hiervoor een pincet), maar dat neem ik er graag bij. Sous-vide gegaard, zodat de kip heel zacht en sappig is en daarna kort afgebakken in een hete pan met wat olijfolie. Heerlijk!
Voor de pittige bloemkool ging ik te rade bij de Indische keuken. Ik heb de bloemkool graag nog wat knapperig maar als jij ze liever zacht hebt, laat je ze gewoon wat langer garen.
Zag je de prachtige kom en het bijhorende bord? Warme borden voor warme gerechten. De kleur vind ik gewoon supermooi en ook de diepte van de kom trekt me aan. Wat zou jij er in serveren? Dit servies komt uit de Victory reeks van Palmer Tableware, te koop in de James Cooke webshop en gratis aan huis geleverd (vanaf € 25).
Wat hebben we nodig:
- 2 filets met vel van Mechelse koekoek, drooggedept met keukenpapier
- peper van de molen
- fleur de sel
- olie
- 1 kleine ui, gepeld en gesnipperd
- 1 groene chili peper, in plakjes gesneden
- een stukje gember, geraspt
- 15 kerstomaatjes, gehalveerd
- snuif zout
- 1 koffielepel garam masala
- snuifje kurkuma
- snuif korianderpoeder
- snuifje cayennepoeder
- 1/4 bloemkool, in kleine roosjes verdeeld, gewassen
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm het warmwaterbad tot 66°C en stel de tijd in op 1u.
- Kruid de filets aan beide zijden met peper en zout.
- Stop de filets in een vacumeerzak en trek ze vacuüm.
- Laat de filets in het warme water zakken van zodra de temperatuur bereikt is.
- Ondertussen laat je wat olie warm worden in een diepe hapjespan.
- Bak de uien goudbruin. Voeg de chili peper toe en roerbak die even mee.
- Roer de geraspte gember door de uien en voeg de tomaatjes toe.
- Laat de tomaatjes mee bakken tot ze zacht zijn.
- Kruid met zout, garam masala, kurkuma, koriander en cayenne.
- Roerbak nog even verder.
- Voeg de bloemkoolroosjes en 50 ml water toe. Meng goed.
- Laat de bloemkool garen onder deksel en roer af en toe. Voeg water toe wanneer nodig. Voeg niet meer water toe dan nodig.
- De bloemkool mag nog een beetje beet hebben.
- Ondertussen haal je de filets uit het warmwaterbad.
- Knip de zak open en droog de filets voorzichtig met keukenpapier.
- Laat een zware pan met een beetje olie goed warm worden op een hoog vuur.
- Kleur de filets op de velkant tot het vel mooi bruin en krokant is.
- Serveer de bloemkool op het bord.
- Snij de filets in dikke plakken en leg ze op de bloemkool.
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Bak de Mechelse koekoek niet langer dan nodig. Je wilt hem alleen kleur geven, het vlees is al gaar.
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties