Gefrituurde sardientjes

Foto Cathy Van de Moortele

Je vindt ze meestal niet in de gewone supermarkt, die sardientjes, maar het viskraam op de markt of de diepvriezer in de Aziatische supermarkt, zal jou zeker kunnen voorzien. Er zijn verschillende formaten te koop. Voor dit gerecht neem je best de kleinste sardientjes. Je zal de sardientjes nog moeten schoonmaken, maar dat gaat behoorlijk vlot. Nijp het kopje er af en trek er dan de ingewanden uit. Zorg dat je de visjes goed spoelt, tot het water helder is.
Ik frituur de sardientjes in zonnebloemolie in een diepe hapjespan.

Wat hebben we nodig:

  • 10 sardientjes (ontdooid indien bevroren)
  • bloem
  • 1 teen knoflook, gepeld
  • een stukje chili peper
  • snuif komijn
  • peper van de molen
  • zout
  • zonnebloemolie
  • citroen
  • platte peterselie, gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Zet je duim en wijsvinger net achter het kopje van de sardientjes. Nijp het kopje er af.
  • Trek de ingewanden uit het lijfje.
  • Spoel de sardientjes in koud water. Giet het water af en leg ze in een kommetje met vers water.
  • Strooi wat bloem over de visjes en laat ze een kwartiertje staan in de mengeling van water en bloem. De bloem zal er voor zorgen dat het vlees van de vis heel proper wordt. Alle onzuiverheden gaan er uit.
  • Spoel ze nogmaals, tot het water helder is.
  • Droog de sardientjes goed af met keukenpapier.
  • Doe de knoflook in de vijzel met de chilipeper, komijn, peper en zout.
  • Stamp alles tot een pasta.
  • Wrijf de visjes in met deze pasta.
  • Zet een bordje met bloem klaar.
  • Voorzie een diepe hapjespan van een flinke laag zonnebloemolie en breng die op temperatuur.
  • Zet de steel van een houten lepel in de olie om de temperatuur te checken.
  • De olie is heet genoeg wanneer er belletjes rond de steel komen.
  • Haal de visjes door de bloem, klop overtollige bloem er af en laat ze voorzichtig in de hete olie glijden.
  • Bak de visjes mooi bruin. Laat ze uitlekken op een rooster, die je boven een bakplaat met keukenpapier zet.
  • Serveer de visjes met citroen en peterselie.

TIP:

Het pepertje zorgt voor pit, wat wel aangenaam is bij deze visjes.

Reacties