Spicy aardappelpuree met walnoot

Foto Cathy Van de Moortele

Hoe kom je er bij? Ik kan me voorstellen dat jullie zich dat wel eens afvragen. Gezien mijn werk als keukenmedewerker in het Centrum voor Verzoekers om Internationale Bescherming hier in de buurt, kom ik met heel wat verschillende eetculturen in contact. We begeleiden meer dan 20 nationaliteiten, wat ook betekent dat voortdurend andere talen horen, spreken en proberen te begrijpen. 
Er wordt heel vaak rijst klaargemaakt, in grote hoeveelheden en ook brood is bij elke maaltijd een must. De Afghaanse bewoners zijn vooral dol op kidney bonen en de Syriërs vullen dan weer druivenbladeren. Börek bij de Albanezen en maqloubah in de Palestijnse afdeling. De Burundese vrouwen zijn dan weer van alle markten thuis en daar zie ik toch wel vaker eens vis op het menu staan. 
Deze spicy aardappelpuree met walnoot komt uit Libanon. We zien steeds meer mensen uit die hoek komen en ze zijn behoorlijk trendy in hun keuken en opvattingen. 
Ben je klaar voor deze super variant op onze aardappelpuree? Let's do it!

Wat hebben we nodig:

  • 1 kg kruimige aardappelen, geschild, in stukken gesneden
  • zout
  • 50 gr walnoten + extra voor de afwerking
  • handvol verse muntblaadjes
  • handvol verse basilicumblaadjes
  • 1 koffielepel komijn
  • 1/2 koffielepel korianderpoeder
  • 1 groene chilipeper, schoongemaakt (ontpit als je het te pikant vindt)
  • 50 ml olijfolie
  • 1 kleine ui, gepeld en gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Was de stukken aardappel en kook ze gaar in gezouten water. 
  • Giet de aardappelen af (hou wat kookvocht apart) en laat ze uitdampen.
  • Doe de noten met de munt, basilicum, komijn, koriander, chili en een snuif zout in de keukenrobot.
  • Cutter alles tot een pasta.
  • Duw de gare aardappelen door een pureeknijper en meng er de kruiden/notenpasta door.
  • Voeg de helft van de olijfolie toe en een beetje van het kookvocht als de puree te droog is.
  • Schep de aardappelpuree in een mooie kom en maak een holte in het midden.
  • Giet daar de rest van de olijfolie in.
  • Werk de rand af met extra walnoten.

TIP:

Voeg geen kookvocht toe, maar 1 ei. Vorm hamburgertjes van de puree en bak ze in de olie.

Foto Cathy Van de Moortele






Reacties