Citroen maanzaadcake

Foto Cathy Van de Moortele

Deze citroen maanzaadcake deed het niet alleen goed bij de collega's op het werk, maar er druppelden ook wat extra bezoekers binnen in het teamlokaal, die maar al te graag kwamen proeven. Ze hadden geen idee wat maanzaad was, maar ze waren wel aangenaam verrast. Ook de hoeveelheid citroen in de cake konden ze wel waarderen. Ik deel het recept deze keer dus niet alleen met jullie, maar ook met een paar van onze bewoners, die heel goed kunnen bakken. Ik ben benieuwd naar hun versie.

Wat hebben we nodig:

  • 75 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 150 gr fijne griessuiker
  • 3 eieren
  • 70 ml zonnebloemolie
  • 120 ml karnemelk
  • 220 gr patisseriebloem
  • 1 koffielepel vanillepoeder
  • snuifje zout
  • 6 gr bakpoeder
  • snuifje natriumbicarbonaat
  • 30 gr maanzaad
  • zeste van 2 citroenen
  • 60 ml citroensap (1 citroen)
  • 50 gr fijne griessuiker

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet een rechthoekige cakevorm van 23x13cm in met wat boter en bestuif hem met bloem. Klop overtollige bloem uit de vorm.
  • Klop de boter romig in de kom van de Kenwood. Gebruik hiervoor de K-klopper.
  • Voeg de suiker toe en klop verder op tot alle suiker is opgenomen.
  • Klop de eieren één voor één onder het beslag en meng telkens goed.
  • Voeg de olie toe en meng nogmaals.
  • Voeg nu afwisselend karnemelk en droge ingrediënten toe (meng hiervoor de bloem met het vanillepoeder, het zout, bakpoeder, natriumbicarbonaat en maanzaad).
  • Roer de citroenzeste door het beslag.
  • Giet het beslag in de voorbereide vorm.
  • Zet de vorm op een rooster in het midden van de oven.
  • Bak de cake 1u of tot hij goudbruin en gaar is.
  • Verwarm het citroensap met de suiker, tot de suiker gesmolten is. Laat afkoelen.
  • Van zodra de cake uit de oven is, prik je gaten in de cake met een satéstokje.
  • Giet de suikersiroop over de cake. De gaatjes zorgen er voor dat de siroop in de cake trekt.
  • Laat de cake volledig afkoelen in de vorm op een rooster.

TIP:

Heb je geen karnemelk in huis? Voeg dan wat citroensap of azijn toe aan 100 ml gewone melk, tot je 120 ml vocht hebt. Laat dit mengseltje 15 min staan. 


Reacties