Macademia koekjes met chocolade

Foto Cathy Van de Moortele

Uit het verre Australiƫ: macademia noten. Rond, boterig, romig, vol van smaak. We zien ze hier niet zo vaak en ze zijn ook best prijzig, maar ik haal ze toch af en toe in huis om er koekjes en brownies mee te bakken bijvoorbeeld.
Met de chocolade is het nog net een beetje lekkerder. Laat de koekjes helemaal afkoelen op de bakplaat, om ze extra knapperig te maken.

Wat hebben we nodig:

  • 100 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 75 gr fijne griessuiker
  • 90 gr lichtbruine suiker
  • 1 ei
  • 2 koffielepels vanille extract 
  • 210 gr patisseriebloem
  • 5 gr natriumbicarbonaat
  • snuifje zout
  • 85 gr macademia noten, grof gehakt
  • 165 gr chocolate chips

Hoe gaan we te werk:

  • Klop de boter romig in de kom van de Kenwood. Gebruik hiervoor de K-klopper. Neem je de tijd, zodat de boter heel romig en zacht is.
  • Voeg de twee soorten suiker toe en klop verder tot de suiker volledig is opgenomen door de boter.
  • Voeg het ei en de vanille toe en klop nogmaals.
  • Zeef de bloem met het natriumbicarbonaat en het zout boven het koekjesdeeg.
  • Meng kort, tot de bloem is opgenomen.
  • Meng de noten en de chocolate chips kort door het deeg.
  • Met een koekjesschep maak je gelijke porties.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Zet enkele bakplaten klaar, voorzien van bakpapier of een silicone bakmatje.
  • Leg de porties deeg op de bakplaat en druk ze wat platter.
  • Bak de koekjes 10 min of tot ze goudbruin zijn aan de randen.
  • Laat de koekjes compleet afkoelen op de bakplaten.

TIP:

Kies voor vanille extract en niet voor essence. Ik hou niet van chemische producten in mijn koekjes. 

Reacties