Easy peasy pasta

Foto Cathy Van de Moortele
Zelfgemaakte pasta is gewoon therapie. Punt. Je spaart er een psycholoog mee uit en je eindigt met heerlijk comfort food. Moeilijkheidsgraad? Niet. Echt. Een kind kan pasta maken. Vertrek van de juiste ingrediënten en een goede pastamachine en leef je helemaal uit. Dit recept is goed voor 4 personen.

Wat hebben we nodig:
  • 200 gr semola De Cecco + een beetje extra
  • 200 gr "00" pastabloem
  • 4 eieren, losgeklopt (200 gr in totaal)
Hoe gaan we te werk:
  • Stort de twee soorten bloem op een houten plank.
  • Maak een putje in het midden en giet de geklutste eieren in het kuiltje.
  • Meng het deeg door telkens een beetje bloem te mengen met het eiermengsel.
  • Als het deeg een bol vormt, kneed je het nog even uit op een bebloemd werkvlak.
  • Rol het deeg in plastic folie (of stop het in een ziploc zakje) en laat het zeker een half uur rusten op kamertemperatuur.
  • Snij het deeg in 6 - 8 gelijke delen. Leg 1 deel op je werkvlak en pak de rest weer in, zodat er zich geen korst vormt.
  • Rol het deeg even uit met een deegrol op een bebloemd werkvlak en haal het vervolgens door de pastamachine, op stand 1.
  • Vouw het pastadeeg in 3, ga er nog even over met de deegrol en haal het deeg opnieuw door de machine op stand 1. Nog een laatste maal en dan kan je de stand op nr 2 zetten. Ga zo door tot nr 6 van 9.
  • Laat de vellen deeg even drogen op een handdoek of een pastadroogrek, die je bestrooid hebt met semola.
  • Werk af naar eigen creativiteit: spaghetti, tagliatelli, cappellini, ravioli, tortellini, strikjes..
  • Laat de pasta 15 min drogen voor je ze kookt.
TIP:

Ik koop mijn Semola de Cecco bij Delhaize en ben heel tevreden van dit merk.
Je kan er ook voor kiezen om enkel pastabloem te gebruiken. Het deeg zal dan veel zachter zijn en minder beet hebben. Ik heb liever een combi van de twee.
Experimenteer eens met kruiden. Voeg fijngehakte koriander of fijngesnipperde peterselie toe aan het deeg. Of wat dacht je van tandoorikruiden?
Door de pastavellen 15 minuten te laten drogen op een handdoek, zal je hem veel beter kunnen snijden. Maak je ravioli, dan droog je de pasta niet te lang, anders zal de pasta niet voldoende meer kleven en opengaan tijdens het koken.
Zorg dat de eieren zo vers mogelijk zijn. Neem eieren van 50 gr inhoud per ei. Heb je zelf kippen? Zoveel te beter.
Wil je een gelere pasta? Neem dan per 250 gr bloem, 1 ei en 3 eierdooiers. Dit volgens een recept van Giorgio Locatelli.
Verse pasta eet je best meteen. Heb je teveel pasta gemaakt? Dan kan je de pasta invriezen of helemaal laten drogen op een droogrekje. Om de pasta in te vriezen, strooi je wat semola een bakblik. Leg hierop de pasta te drogen en bestrooi af en toe met semola , waarna je de pasta even omdraait. Vries de pasta in eens hij helemaal gedroogd is.
Om pasta helemaal te drogen, kan je een pastadroogrekje aanschaffen. Of je gebruikt kapstokken of een kledingdroogrek waar je de pasta aan hangt. Voor tagliatelli of fettucini, kan je de pasta in nestjes draaien en ze op een bebloemd bakblik laten drogen. Draai ze geregeld om, anders kan de pasta beschimmelen. Eens helemaal gedroogd, kan je de pasta in een goed afgesloten doos bewaren gedurende enkele maanden.
Ik gebruik meestal de pastamaker op mijn Kenwood om het deeg tot lasagnevellen te draaien. Voor tagliatelli of spaghetti maak ik dan gebruik van mijn gewone pastamachine of een echte Italiaanse chitarra zoals op de bovenstaande foto.
Pasta kook je in ruim, gezouten water. De pasta moet kunnen 'zwemmen'. Per liter water neem je 10 gr zout.
Weeg je eieren af. Neem evenveel semola en pastabloem als het gewicht van de eieren. Per persoon voorzie je 50 gr ei (1 medium ei), 50 gr semola en 50 gr pastabloem.
Maak het deeg altijd op een houten plank. Marmer is te koud.
Je kan het deeg ook in de keukenrobot mengen (wat ik meestal doe), met het gladde mes.

Reacties