Kip met aardappelen en rijst
Foto Cathy Van de Moortele |
Voor iedereen die niet kan kiezen tussen aardappelen en rijst: we gebruiken ze gewoon allebei. Na het bekijken van de YouTube video over dit gerecht, wist ik al meteen dat ik naar de winkel moest om kippenbillen te kopen. Ik vond het bijzonder spannend om het gerecht te maken zonder enige toevoeging van vocht. Maar het klopt helemaal. Het proberen waard!
Wat hebben we nodig:
- 200 gr basmati rijst
- peper van de molen
- 1 eetlepel komijnpoeder
- enkele chilivlokjes
- 1 koffielepel zout
- 1 eetlepel zoet paprikapoeder
- 1 koffielepel lookpoeder
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 kippenbil
- 2 uien, gepeld en fijngesnipperd
- olijfolie
- 2 grote aardappelen, geschild en gewassen
- 30 gr boter, gesmolten
- enkele plakjes citroen
- platte peterselie, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
- Doe de rijst in een kom met koud water. Ga met je handen door het water. Het water zal troebel worden.
- Giet het water weg en vul de kom met vers water. Doe de handelingen opnieuw. Doe dat 3x.
- Vul de kom nu opnieuw met koud water en een snuif zout en laat de rijst 3u staan in de kom met water.
- Meng de kruiden met de olijfolie.
- Snij de kippenbil op meerdere plaatsen diagonaal in met een scherp mes. Op die manier zal de marinade diep indringen.
- Smeer de kippenbil in met de helft van de marinade.
- Laat de bil 30 min marineren.
- Doe de uien in een kom en meng ze met de rest van de marinade.
- Giet de rijst af en kook hem 10 min in kokend water.
- Giet de rijst af in een vergiet en laat hem uitlekken.
- In een zware pot, type Le Creuset, laat je een eetlepel olijfolie warm worden.
- Snij de aardappelen in dikke plakken en leg ze in de pot, in één laag.
- Strooi de gemarineerde uiensnippers over de aardappelplakken.
- Leg de gemarineerde kippenbil op de uien en dek af met de voorgekookte rijst.
- Zet een deksel op de pot en laat het geheel 1u garen op medium warmte zonder de pot te openen.
- Verwijder het deksel en giet de gesmolten boter over de rijst.
- Schep de rijst even door.
- Leg de kippenbil op een bord.
- Meng de rijst met de uien en serveer die bij de kip.
- Schik de gebakken aardappelplakken bij de kip en rijst.
- Werk af met enkele plakjes citroen en platte peterselie.
TIP:
Niets belet je om 2 kippenbillen te laten mee garen. Verdubbel dan wel de hoeveelheid marinade.
Reacties