Tortelli met aardappel

Foto Cathy Van de Moortele

Uitgeverij Lannoo presenteert: Simpelweg reisgidsen, de meest praktische reisgids ter wereld. Denk Andalusiƫ, Kreta, Corsica, Ijsland, Portugal,... Ik kreeg de reisgids Toscane cadeau en ik ben er heel blij mee. Veel praktische informatie, weetjes, bezienswaardigheden in een klein formaat reisgids, makkelijk mee te nemen onderweg.
Gezien de hoeveel pasta die ik elke week toch wel maak, vond ik het niet meer dan normaal, om bij de Simpelweg Toscane, een pastagerecht te maken met een knipoog naar deze prachtige regio. Noem ze ravioli of gevulde pasta, in Toscane spreken ze over tortelli. Gevuld met aardappelen en geserveerd met een gebruinde saliebotersaus of een heerlijke tomatensaus. Genieten maar weer!

Wat hebben we nodig:

  • verse pasta, op basis van 100 gr ei, 100 gr semola en 100 gr "00" pastabloem
  • 500 gr bloemige aardappelen, geschild en in gelijke stukken gesneden
  • zout
  • 1 teentje knoflook, gepeld
  • een handvol platte peterselie, fijngesnipperd
  • 25 gr tomatenpuree (of paprikapuree)
  • peper van de molen
  • 45 ml olijfolie
  • 1 kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 30 ml witte of rode wijn
  • 1 blik tomatenpulp van een goed merk
  • 20 gr tomatenpuree (of paprikapuree)
  • gedroogde oregano
  • een handvol platte peterselie, fijngesnipperd
  • Parmezaanse kaas

Hoe gaan we te werk:

  • Maak het pastadeeg volgens het gekende recept. Laat het deeg 30 min rusten in een ziploc zakje.
  • Ondertussen kook je de aardappelen gaar in gezouten water.
  • Laat ze uitlekken en uitdampen.
  • Duw de aardappelen door een pureeknijper of passe-vite en meng ze met knoflook, peterselie, tomatenpuree. Kruid met peper en zout. Laat de puree volledig afkoelen.
  • Maak de saus: laat 45 ml olijfolie opwarmen in een diepe hapjespan.
  • Fruit het uitje glazig en voeg de wijn toe.
  • Mix de tomatenpulp glad met de tomatenpuree en de oregano.
  • Giet de tomatensaus in de steelpan en strooi er de peterselie in.
  • Breng de saus aan de kook en laat ze daarna 30 min pruttelen op een laag pitje.
  • Rol het pastadeeg uit tot lange vellen.
  • Breng de aardappelvulling over in een spuitzak met grote, ronde spuitmond.
  • Spuit gelijke hoopjes vulling op het pastadeeg en dek af met een tweede vel.
  • Duw alle lucht uit het deeg voor je de pasta versnijdt.
  • Gebruik een vierkante of ronde uitsteker om de tortelli uit te snijden.
  • Laat de tortelli even drogen op een horizontaal pastadroogrek.
  • Zet een grote pot met ruim, gezouten water op het vuur en warm die op.
  • Kook de pasta beetgaar.
  • Breng de pasta over naar de pan met de saus en voeg een pollepel van het pastakookvocht toe.
  • Laat de pasta nog even verder garen in de saus. Roer voorzichtig om.
  • Verdeel de pasta met de saus over 2 kommen.
  • Rasp naar believen Parmezaanse kaas boven de pasta.

TIP:

Paprikapuree heeft nog meer smaak dan tomatenpuree. Je koopt het in de Turkse supermarkt.

Foto Cathy Van de Moortele




Reacties