Kabeljauwkroketjes

Foto Cathy Van de Moortele

Ik ben niet meteen de grootste kabeljauwfan. Toch niet in de gestoomde of gekookte versie. Deze kroketjes van kabeljauw en aardappel daarentegen? Ja hoor! Doe maar!

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 1 kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 300 gr kabeljauw zonder graten, in stukjes gesneden
  • platte peterselie, fijngesnipperd
  • 300 gr gekookte aardappelen, warm
  • peper van de molen
  • zout
  • Aleppo peper (pul biber)
  • 1 ei, goed losgeklopt
  • fijne panko (Japans broodkruim)
  • zonnebloemolie

Hoe gaan we te werk:

  • Laat een pannetje opwarmen op het vuur.
  • Doe er wat olijfolie in en warm die ook op.
  • Fruit het uitje glazig.
  • Voeg de vis toe en roer goed om tot de vis gaar is.
  • Roer de peterselie door de vis.
  • Duw de vis door de pureeknijper. Het vocht dat nog in de vis zit, zal in de kom vloeien, je hebt de droge vis over in de pureeknijper zelf. Heb je geen pureeknijper, doe de vis dan in een zeef en duw hard met een lepel tot alle vocht weg is. Of doe de vis een propere doek en knijp het vocht er uit. 
  • Duw de gekookte, nog warme aardappelen door een pureeknijper zodat ze heel fijn zijn.
  • Meng de puree met de vis.
  • Kruid met peper, zout en Aleppo peper.
  • Kneed de massa goed door elkaar met je handen.
  • Zet een pan met een ruime hoeveelheid zonnebloemolie op het vuur en warm die goed op. De olie moet 180°C zijn. Zet de steel van een houten lepel in de olie: als er onmiddellijk belletjes verschijnen tegen de steel, is de olie warm genoeg.
  • Vorm balletjes of quenellekes van de mengeling, wentel ze door ei, wentel ze door panko en frituur ze in de olie.
  • Laat de kroketjes uitlekken op een rooster, die je boven een bakplaat zet met keukenpapier.

TIP:

Uiteraard maak je verse tartaar bij deze kroketjes.
Ik had 22 kroketjes uit dit recept.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties