Makreel met kikkererwten-tomatensaus

Foto Cathy Van de Moortele

Klaar voor een Spaans gerecht? Verse makreelfilets met kikkererwten-tomatensaus. Je kan de kikkererwten gedroogd kopen, een nacht laten weken in koud water en ze de volgende dag gaar koken in licht gezouten water. Ik vergeet dat altijd te doen, maar gelukkig staan er ook blikken kikkererwten in mijn voorraadkast. Ik had net makreel in huis gehaald en dan heb ik geen tijd om eerst nog kikkererwten te weken. De 'nduja zie je me wel vaker gebruiken in pastasauzen. Het is een smeerbare Italiaanse worst (ik kon ook voor de Spaanse versie - sobrasada - gekozen hebben, maar die heb ik hier nog niet gevonden) en een echt smaakbommetje.
Een leuke afwisseling in het vismenu!

Wat hebben we nod

  • olijfolie
  • 1 kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
  • zout
  • 1 koffielepel 'nduja
  • 300 gr kerstomaatjes, gehalveerd
  • 1 eetlepel paprikapuree (of tomatenpuree)
  • 30 ml witte wijn
  • 1 blik kikkererwten, gespoeld en uitgelekt
  • peper van de molen
  • platte peterselie, gesnipperd
  • 4 makreelfilets, droog gedept met keukenpapier
  • zoet paprikapoeder
  • citroen

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olijfolie warm worden in een diepe pan.
  • Fruit het uitje glazig. Kruid met zout.
  • Roer de 'nduja door de uien en bak hem even mee.
  • Voeg de tomaatjes toe en laat ze op medium warmte openbarsten.
  • Los de paprikapuree op in de witte wijn en voeg dit toe aan de tomaatjes.
  • Warm goed door.
  • De kikkererwten mogen in de pan.
  • Kruid met peper en zout en een deel van de peterselie.
  • Snij de velkant van de makreelfilets diagonaal meerdere keren in met een scherp mesje. Het hoeft niet te diep te zijn. Dit zal ervoor zorgen dat de filets niet opkrullen tijdens het bakken.
  • Kruid de vis aan beide zijden met peper, zout en paprikapoeder.
  • Druppel wat olijfolie over de vis.
  • Zet een antikleefpan op het vuur en doe er een scheutje olijfolie in.
  • Warm de pan goed op.
  • Leg de makreelfilets op de velkant in de pan en zet er meteen een tweede pan bovenop, zodat de vis maximaal contact maakt met de onderste pan. 
  • Laat de makreel 3 min bakken en draai hem dan om.
  • Serveer de makreel op de kikkererwten.
  • Werk af met citroen, extra peterselie en nog een scheutje olijfolie.

TIP:

Ga eens wat vaker winkelen op de markt. Geef je ogen de kost, probeer zaken uit die je nog niet kende, laat je adviseren door de vakmensen ter plaatse. 

Reacties