Baby octopus

Foto Cathy Van de Moortele

In ons land vind je niet zo vaak octopus, laat staan baby octopus. Maar je kan ze wel scoren bij de Aziatische supermarkt, waar je ze diepgevroren vindt. Terwijl de octopus sous-vide aan het garen was, had ik de tijd om nog wat andere werkjes in huis te doen. Eens de octopus gegaard is, kan je hem snel terugkoelen en op een later moment afgrillen. Vergeet niet om de beestjes eerst een nachtje te marineren, ze worden er alleen nog beter van.

Wat hebben we nodig:
  • 500 gr baby octopus, ontdooid en droog gedept
  • peper van de molen
  • zout
  • chilivlokjes naar smaak
  • 2 tenen knoflook, gepeld en geplet
  • zeste van 1/2 citroen
  • sap van 1/2 citroen
  • olijfolie
  • citroenpartjes
Hoe gaan we te werk:
  • Programmeer de sous-videstick op 76° en zet de tijd op 4u.
  • Doe de octopus in een vacumeerzak.
  • Vacumeer de octopus.
  • Leg de octopus in het warmwaterbad van zodra de temperatuur bereikt is.
  • Haal de zak uit het water en leg hem meteen in koud water om de garing te stoppen.
  • Doe de octopus in een kom. 
  • Kruid ze met peper, zout, chilivlokjes en knoflook.
  • Voeg de citroenzeste en het sap toe.
  • Doe een flinke scheut olijfolie bij de octopus.
  • Dek af en laat de octopus een nachtje in de koelkast in de marinade.
  • Zet een gietijzeren pan op het vuur en warm ze heel goed op.
  • Van zodra de pan begint te roken, leg je een laag octopus in de hete pan.
  • Laat ze mooi blakeren aan één kant en draai ze dan om.
  • Leg niet teveel octopuskes tegelijk in de pan, zodat ze niet beginnen te stomen.
  • Schik ze op een mooi bord en leg er nog enkele partjes citroen bij.
TIP:

Je kan ze uiteraard ook afgrillen op de BBQ.


Reacties