Rustieke witte broden

Foto Cathy Van de Moortele

Ik begrijp niet hoe mensen ervoor kunnen kiezen om geen brood te eten. Brood is zo lekker, zo voedzaam. Er zijn zoveel verschillende broden en smaken, manieren om brood te bakken of om het op te dienen. Brood bakken is een toffe hobby, ik doe het nu al meerdere jaren. En telkens opnieuw vind ik nieuwe recepten die ik wil uitproberen. Altijd spannend om te zien wat het resultaat zal zijn!

Twee rustieke witte broden vandaag. Krokant, een aangenaam zacht kruim en met liefde gebakken. Neem je tijd om brood te bakken, het brood zal je laten weten wanneer het de oven in mag.

Wat hebben we nodig:

  • 300 ml water
  • 15 gr yoghurt
  • 5 gr fijne griessuiker
  • 21 verse gist
  • 500 gr witte broodbloem
  • 7 gr zout

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het water, de yoghurt, suiker en gist in de kom van de Kenwood.
  • Meng alles goed met een garde. 
  • Voeg 250 gr van de bloem toe en meng opnieuw.
  • Laat dit voordeegje 20 min rusten.
  • Voeg de rest van de bloem toe.
  • Laat de Kenwood het deeg kneden met de K-klopper. Het deeg is slapper dan bij gewoon brood, maar voeg geen extra bloem toe.
  • Eens alle ingrediënten gemengd zijn, voeg je het zout toe.
  • Meng verder.
  • Stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het nog eens vlot door.
  • Het deeg zal plakkerig zijn. Je kan een metalen deegsteker gebruiken ipv je handen om het deeg telkens over zichzelf heen te vouwen.
  • Leg het deeg in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Laat het deeg 1u rijzen.
  • Draai de kom om op een werkblad dat je lichtjes met bloem hebt bestoven.
  • Weeg het deeg af en verdeel het in 2 gelijke delen.
  • Duw elke portie met je vingers uit tot een cirkel.
  • Zorg dat het deeg los op je werkblad ligt.
  • Vouw het deeg van boven 1/3 naar beneden en druk de naad goed aan.
  • Vouw het deeg een tweede keer naar beneden en druk de naad goed aan en dan een derde keer.
  • Doe dit ook met de tweede portie deeg.
  • Leg de twee broden met de naad naar beneden op een bakplaat.
  • Dek af met een handdoek.
  • Laat de broden 30 min rijzen.
  • Ondertussen verwarm je de heteluchtoven voor op 230°C.
  • Bestuif de broden met een beetje bloem.
  • Snij de broden in de lengte in met een scherp lame mesje.
  • Leg 2 ijsblokken op de bakplaat en schuif de bakplaat meteen in de hete oven.
  • Bak de broden 25 min of tot ze goudbruin gebakken zijn. 
  • Laat de broden afkoelen op een rooster.

TIP: 

Dit is een brood waar je graag dikke plakken van snijdt.
Getoast is dit brood ook heel lekker.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties