Gezouten shortbreadkoekjes met chocolade
Foto Cathy Van de Moortele |
"The cookies", naar een recept van Alison Roman. Ik zag het recept al op verschillende kanalen passeren en gezien ik net chocolate chunks en roomboter met zoutkristallen uit Guérande in huis had gehaald, was de keuze snel gemaakt.
Strooi nog enkele zeezoutvlokjes op de koekjes voor je ze bakt, je zal aangenaam verrast worden.
Wat hebben we nodig:
- 250 gr boerenboter met zoutkristallen uit Guérande, op kamertemperatuur (zacht maar niet gesmolten)
- 100 gr fijne griessuiker
- 55 gr lichtbruine suiker
- 1 koffielepel vanille extract (geen essence)
- 325 gr patisseriebloem
- 170 gr chocolate chunks
- 1 ei, losgeklopt
- ruwe rietsuiker of hittebestendige suikerkristallen
- Maldon zeezoutvlokjes
Hoe gaan we te werk:
- Klop de boter romig met de twee soorten suiker en de vanille in de kom van de Kenwood. Gebruik hiervoor de K-klopper. De boter moet echt zalvig zijn. Klop dus lang genoeg.
- Meng de bloem en 150 gr chocolate chunks voorzichtig door het beslag, zonder te lang te mengen. Van zodra er geen bloem meer te zien is, ben je klaar met mengen.
- Verdeel het deeg in 2 gelijke delen van 450 gr.
- Vorm lange worsten van het deeg (15 cm) en rol ze in plastic folie.
- Laat het deeg 2u opstijven in de koelkast (langer mag ook).
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Zet een bakplaat met bakpapier klaar.
- Verwijder de plastic folie van het deeg.
- Met een kwastje breng je een dun laagje ei aan op de rol deeg. Dit zal de lijm worden voor de rietsuiker.
- Rol het deeg daarna door ruwe rietsuiker.
- Snij het deeg in plakken van 1.5 cm (ik gebruik hiervoor een groot gekarteld mes) en leg ze op de bakplaat. Het kan gebeuren dat de koekjes een beetje uit elkaar vallen: duw het deeg weer tegen elkaar.
- Strooi enkele zoutvlokjes op de koekjes (overdrijf niet) en versier de koekjes met de resterende chocolate chunks.
- Bak de koekjes 15 min of tot de randjes net beginnen te kleuren.
- Laat de koekjes volledig afkoelen op een rooster.
Foto Cathy Van de Moortele |
Bewaar de koekjes in een blikken trommel.
Dit recept is goed voor 22 koekjes.
Heb jij ook graag dat je koekjes mooi rond zijn? Dan heb ik deze tip voor je: neem een glas dat net iets groter is dan je koekjes. Van zodra de koekjes uit de oven komen, zet je het glas over het koekje en schuif je rondjes met het glas op de bakplaat. Het warme koekje zal meteen de ronde vorm van het glas aannemen. Tada!
De Maldon zeezoutvlokjes koop ik bij Delhaize of Jumbo. Kies voor vlokjes en niet voor gewoon zout of grof zout.
Hittebestendige suikerkristallen: de suiker die je ook op appelflappen vindt.
Ga echt op zoek naar de juiste boter, waar je de vlokjes zeezout ziet zitten. Gewone gezouten boter of boter waar je zelf zout aan toevoegt, zal niet hetzelfde effect geven.
Ik bak de koekjes op boven/onderwarmte. Wil je de heteluchtoven gebruiken? Zet de temperatuur dan op 160°C.
Laat de koekjes iets langer bakken als de randjes nog niet mooi gekleurd zijn. De rest van het koekje hoeft niet echt te kleuren zodat je het shortbread-gevoel blijft houden.
De chocolate chunks koop ik bij De Notenshop. Je kan ook zelf fondant chocolade in stukjes hakken.
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties