Gebakken aubergine

Foto Cathy Van de Moortele

Ik weet nu al welke van mijn volgers dit recept gaan maken. Aubergine is een beetje zoals olijven: je bent er voor of je haat het compleet. Deze groente uit het Midden-Oosten vind je gewoon bij de groenteboer, maar doe de buitenlandse supermarktjes in je buurt een plezier en ga eens bij hen winkelen. Ze zullen je met veel liefde welkom heten.
Serveer deze aubergines lauwwarm of op kamertemperatuur, het is maar wat je zelf verkiest. Ik laat ze graag een half uurtje afgedekt marineren, zodat ze alle smaken kunnen opnemen. Want dat is wat aubergines doen: het zijn sponzen. Ze nemen de smaken op die jij er aan toevoegt.

Wat hebben we nodig:

  • 2 aubergines
  • olijfolie
  • zout
  • platte peterselie, gesnipperd
  • lookpoeder
  • uienpoeder
  • peper van de molen
  • Aleppo peper (pul biber)
  • granaatappelpitjes

Hoe gaan we te werk:

  • Snij beide uiteinden van de aubergines weg. Die hebben we niet nodig.
  • Snij de aubergines in gelijke plakken: niet te dik en ook niet te dun. Consistentie is belangrijk, zodat ze gelijkmatig bakken.
  • Zet een zware, gietijzeren pan op het vuur en warm ze goed op.
  • Voorzie de pan van een bodempje olijfolie. Warm die ook op.
  • Leg de pan vol met plakken aubergine, in één laag.
  • Kruid ze met zout aan de buitenkant.
  • Laat ze mooi bakken en draai ze dan om. Voeg extra olijfolie toe als ze te droog worden.
  • Leg de bruin gebakken aubergines op een mooie schaal.
  • In een kommetje meng je 60 ml olijfolie met platte peterselie, een snuif lookpoeder, een snuif uienpoeder, peper van de molen, Aleppo peper en zout.
  • Bestrijk de gebakken aubergineplakken met deze kruidenolie.
  • Ga verder tot alle aubergines gebakken zijn.
  • Leg de volgende laag gebakken aubergines gerust op de vorige.
  • Bestrijk ook deze laag weer met kruidenolie.
  • Dek de aubergines af met plastic folie.
  • Laat de aubergines een half uurtje staan.
  • Verwijder de folie en werk af met granaatappelpitjes.

TIP:

Niets belet je om het recept te verdubbelen, je zal versteld staan hoe snel de schotel leeg is.

Reacties