Biscuit met confituur en noten uit Afghanistan

Foto Cathy Van de Moortele

Zacht kruim, luchtig, zoet en crunchy door de nootjes. Ik werk nu zo'n 6-tal maanden in het Opvangcentrum voor Verzoekers om Internationale Bescherming, als medewerker Zelfkook. Dat houdt in dat ik het overzicht hou in de keuken, terwijl onze bewoners zelf hun maaltijden koken. Zij aan zij, werken ze in kleine kitchenettes met een basispakket aan materialen. 
De minderjarige jongeren volgen les in de OKAN klas (Onthaalonderwijs voor Anderstalige Kinderen) op College Ten Doorn in Eeklo. Een grote groep van die jongeren komt uit Afghanistan. Ze hangen heel erg aan elkaar en het zijn echte pubers. Toen ik hoorde hoe ze vol lof praten over hun leerkrachten van de OKAN klas, verwarmde dat mijn hart. Ze zijn zo respectvol naar hun leerkrachten toe. Ik vertelde hen dat ze bezoek zouden krijgen en dat we samen een traktatie zouden maken. Hun ogen lichtten op en hun glimlach werd steeds breder. Daar doen we het dus voor...

Wat hebben we nodig:

  • 6 eieren
  • 330 gr fijne griessuiker
  • 100 gr boerenboter, gesmolten en afgekoeld
  • 1 eetlepel vanille extract
  • 120 ml melk
  • 210 gr patisseriebloem
  • 15 gr bakpoeder
  • snuifje zout
  • 2 eetlepels abrikozenconfituur
  • 25 gr amandelschilfers
  • 25 gr ongezouten pistachenootjes, gehakt
  • 25 gr walnoten, gebroken

Hoe gaan we te werk:

  • Vet een lage bakvorm in en bekleed hem met bakpapier.
  • Vet ook het bakpapier en de zijkanten van de vorm in.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Splits de eieren.
  • Mix de eierdooiers met de suiker tot een dikke, lichtgele massa.
  • Voeg de gesmolten boter, vanille en de melk toe en klop opnieuw mooi op.
  • Zeef de bloem met het bakpoeder en mix die onder het beslag.
  • Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het beslag.
  • Giet het beslag in de vorm.
  • Bak de biscuit 35 min.
  • Laat de biscuit 10 min afkoelen in de vorm.
  • Meng de confituur met een eetlepel koud water.
  • Strijk de bovenkant van de biscuit in met de confituur, met een kwastje.
  • Strooi de amandelschilfers, walnoten en pistachenootjes over de cake.

TIP:

In de Afghaanse supermarkt in de Dweersstraat, kocht ik zwarte suiker. Deze grote klompen pure rietsuiker, worden gedoopt in thee en zo gegeten als traktatie. Dat mocht natuurlijk ook niet ontbreken op onze namiddag met de juffen.
Je kan de noten ook rechtstreeks over het beslag strooien en meebakken. Na het bakken bestrijk je dan de cake met de confituur.
Laat de cake volledig afkoelen, snij hem horizontaal door en besmeer de onderste laag met meer abrikozenconfituur. Stel de cake weer samen.

Foto Cathy Van de Moortele




Reacties