Mediterraans eenpansgerecht met orzo

Foto Cathy Van de Moortele

Deze elipsvormige pastasoort, is een welkome variant voor gewone pasta of rijst. Vandaag maken we een eenpansgerecht met orzo, boordevol kleur en smaak. 

Wat hebben we nodig:

  • 200 gr orzo
  • 450 ml (verse) kippenbouillon
  • 200 gr kerstomaatjes, gehalveerd
  • 7 kalamata olijven
  • 7 ontpitte groene olijven, in plakjes gesneden
  • 150 gr mozzarella cuccina, in blokjes gesneden
  • platte peterselie, fijngesnipperd
  • sap van 1/2 citroen
  • olijfolie
  • gedroogde oregano
  • Aleppo peper (pul biber)
  • peper van de molen
  • zout
  • enkele basilicumblaadjes, gescheurd

Hoe gaan we te werk:

  • Zet een brede hapjespan op het fornuis en doe er de orzo en bouillon in.
  • Breng de bouillon aan de kook, zet het deksel op de pan, verminder het vuur  naar medium en laat de orzo zo'n 10 min garen. De orzo moet alle bouillon opgenomen hebben en zacht zijn.
  • Voeg de kerstomaatjes, olijven, 3/4 van de mozzarella en de peterselie toe aan de pasta. Schep goed om.
  • Verfris het gerecht met het citroensap, maak het smeuïg met een scheutje olijfolie.
  • Kruid met gedroogde oregano, Aleppo peper, peper en zout.
  • Strooi de gescheurde basilicum over het gerecht en leg de resterende blokjes mozzarella op de orzo.

TIP:

Je kan de mozzarella ook vervangen door feta of een andere witte kaas die je lekker vindt. De mozzarella cucina vind ik heel aangenaam in dit gerecht, omdat hij mooi wegsmelt.


Reacties