Kalfsbiefstukpuntjes met champignonsaus

Foto Cathy Van de Moortele

Ik kocht ze bij Crisp, de online supermarkt. Via de Crisp app op de smartphone, kan je jouw bestelling ingeven. Levering aan huis is altijd voorzien, daags nadien wanneer je de bestelling vóór 22u doorgeeft. Kwaliteit, netjes verpakt en gekoeld geleverd.
De kalfsbiefstukpuntjes komen koel verpakt per 250 gr. Ik had twee pakjes nodig voor dit recept. De champignons heb ik natuurlijk ook mee besteld, net als de runderbouillon die we nodig hebben voor de saus. De boontjes die ik er bij serveerde, heb ik kort gegaard in heet water met een snuif natriumbicarbonaat, zodat ze mooi frisgroen bleven.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 500 gr kalfsbiefstukpuntjes, drooggedept met keukenpapier
  • peper van de molen
  • zout
  • 50 gr boter
  • 1 kleine ui, gepeld en gesnipperd
  • 250 gr champignons, schoongemaakt en in plakjes gesneden
  • jonge thijm, gerist
  • 1 teen knoflook, gepeld 
  • 30 gr bloem
  • 400 ml runderbouillon
  • 1 eetlepel Worcestershiresaus
  • 1 eetlepel Oxo runderextract
  • platte peterselie, gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Doe een scheutje olijfolie in een pan en laat die goed opwarmen.
  • Kruid het vlees met peper en zout.
  • Leg het vlees in de pan en zorg dat er voldoende ruimte is tussen de diverse stukjes, zodat ze mooi kunnen bakken en niet gaan stoven. Bak het vlees in meerdere beurten, zodat de pan niet overvol ligt.
  • Korst het vlees aan weerszijden en haal het dan uit de pan. 
  • Voeg de boter toe aan de pan en laat ze warm worden.
  • Fruit het uitje aan en voeg de champignons toe.
  • Laat de champignons mooi bakken zonder te vaak te roeren.
  • Kruid met peper, zout en thijm.
  • Eens de champignons mooi gebakken zijn, strooi je de bloem er over.
  • Roer goed om en bak even mee.
  • Blus met de bouillon en breng de saus goed op warmte.
  • Klop met de garde de saus mooi egaal.
  • Kruid met Worcestershire en Oxo.
  • Voeg de biefstukpuntjes weer toe, warm nog kort even door en werk af met peterselie.

TIP:

Parijse of kastanjechampignons zijn mijn eerste keuze in dit recept, maar je kan ook een mengeling van champignons nemen.
Snij de champignons eerder in dikke dan dunne schijven. Je wilt dat ze nog een beetje beet hebben.

Reacties