Kippengehaktballetjes

Foto Cathy Van de Moortele

Ik gebruik niet zo vaak kippengehakt, maar ik wou wel eens testen hoe gehaktballetjes van kip smaakten. De saus is natuurlijk ook weer heel erg lekker. Of ik nog genoeg ideeën heb om elke dag iets anders te maken? Absoluut.

Wat hebben we nodig:

  • 500 gr kippengehakt
  • peper van de molen
  • zout
  • paprikapoeder
  • korianderpoeder
  • currypoeder
  • lookpoeder
  • 1 ei
  • 50 gr paneermeel
  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 stelen selder, schoongemaakt en in fijne brunoise gesneden
  • 1 wortel, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
  • 250 ml (verse) kippenbouillon
  • 1 blik kokosmelk van 400 ml (enkel de room, niet het troebele vocht)
  • platte peterselie, fijngesnipperd
  • thijm, gerist
  • bieslook, fijngesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het gehakt in de kom en kruid met peper, zout, paprika, koriander, curry en look.
  • Voeg het ei en het paneermeel toe en kneed alles samen.
  • Laat  het gehakt 30 min opstijven in de koelkast.
  • Maak je handen lichtjes vochtig met wat koud water.
  • Vorm balletjes van het gehakt en leg ze op een bord.
  • Verwarm wat olijfolie in de pan.
  • Bruin de balletjes aan alle zijden. Ze hoeven nog niet te garen.
  • Haal de balletjes uit de pan.
  • Voeg wat extra vetstof toe indien nodig.
  • Fruit het uitje glazig.
  • Voeg de selder en wortel toe en laat ze mee fruiten tot ze zachter zijn.
  • Kruid met peper, zout, curry, paprika, koriander en lookpoeder.
  • Blus met de bouillon. Laat de bouillon voor de helft inkoken.
  • Voeg de kokosmelk toe en meng goed.
  • Strooi de peterselie en thijm in de saus.
  • Leg de balletjes terug in de saus en laat ze garen.
  • Serveer de balletjes over rijst.
  • Werk af met de vers gesnipperde bieslook.

TIP:

Je kan de selder/wortel ook vervangen door fijngesneden champignons of brunoise van courgette.


Reacties