Bananencake

Foto Cathy Van de Moortele

Ja, het is weer van dat. Ik had met opzet 4overrijpe bananen in huis. Heerlijk om ze elke dag zwarter te zien worden, omdat je al weet wat je er mee zal doen en hoe lekker het eindresultaat zal zijn. Gebruik geen gele bananen, er zal geen smaak of zoetigheid in je cake zitten. De bananenschillen moeten echt zwart zijn en het fruit zelf mag liefst bijna weglopen, zo zacht mag het zijn. Die weeïge zoete geur, dat is wat we nodig hebben voor het beste resultaat.

Wat hebben we nodig:

  • 345 gr overrijpe, gepelde bananen (4 bananen)
  • 170 gr boerenboter, op kamertemperatuur (zacht)
  • 175 gr fijne griessuiker
  • 75 gr donkerbruine suiker
  • 3 eieren
  • het merg van 1 vanillestokje
  • 375 gr patisseriebloem
  • 4 gr bakpoeder
  • 3 gr zout
  • 3 gr natriumbicarbonaat
  • 360 ml karnemelk

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Vet een ronde springvorm (23 cm diameter) in en bekleed de bodem met bakpapier. Vet het bakpapier ook lichtjes in.
  • Doe de gepelde bananen in de kom van de Kenwood en klop ze helemaal tot moes met de K-klopper.
  • Haal de bananenmoes uit de kom en zet die even apart.
  • Klop de boter romig in de kom, met de K-klopper.
  • Eens de boter helemaal romig is, voeg je de 2 soorten suiker toe.
  • Klop verder op tot de suiker helemaal is opgenomen door de boter.
  • Voeg de eieren één voor één toe en klop telkens goed op.
  • Voeg de bananenmoes en het vanillemerg toe en klop nogmaals op.
  • Zeef de bloem met het bakpoeder, het zout en het natriumbicarbonaat in een kom.
  • Voeg afwisselend deze droge ingrediënten en de karnemelk toe aan het beslag.
  • Klop deze keer heel kort, tot het net gemengd is.
  • Giet het beslag in de voorbereide vorm.
  • Bak de bananencake 50 min of tot hij in het midden gaar is.
  • Laat de cake afkoelen in de vorm op een rooster.

TIP:

Ik vind het lekker om een toef vers geklopte slagroom te serveren bij een punt van deze cake.


Reacties