Auberginekaviaar uit Palestina

Foto Cathy Van de Moortele

Op de eerste werkdag na mijn ziekteverlof, werd ik uitgenodigd aan tafel door onze Palestijnse bewoners van het Opvangcentrum voor verzoekers om internationale bescherming. Ik kan met een oprecht hart zeggen, dat deze mannen feeling hebben voor hun keuken. Ze verrassen me altijd met heerlijke gerechten en als ik zie wat ze klaarmaken op amper twee kookpitten en een basispakket aan potten en pannen? Chapeau. Ali B en Saad, bedankt voor jullie gastvrijheid, de mutabbal was voortreffelijk!

Wat hebben we nodig:

  • 2 aubergines
  • 1 bol knoflook
  • olijfolie
  • snuif fleur de sel
  • peper van de molen
  • 1 flinke eetlepel tahini
  • sap van 1/2 citroen
  • olijfolie
  • enkele kleine muntblaadjes

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de BBQ naar 200°C.
  • Met een scherp mes maak je enkele sneetjes in de aubergines, aan alle zijden. Dit zal ervoor zorgen dat de stoom weg kan.
  • Snij het topje van de bol knoflook, zodat de tenen zichtbaar zijn.
  • Leg de bol knoflook op een vel aluminiumfolie en besprenkel met olijfolie. Strooi er wat zout over.
  • Vouw het pakketje dicht.
  • Leg de aubergines en de knoflook een half uurtje op een rooster boven de kolen, afhankelijk van de dikte.
  • Draai ze af en toe om, zodat ze blakeren aan alle zijden.
  • Laat de aubergines afkoelen tot ze op kamertemperatuur en beter hanteerbaar zijn, zodat je je handen niet verbrandt.
  • Snij de aubergines open en verwijder het vruchtvlees met een lepel. De schil gebruiken we niet.
  • De teentjes knoflook zijn nu mooi zacht. Duw ze uit hun velletjes.
  • Doe het vruchtvlees met de knoflook, zout, peper, tahini in een hoge beker.
  • Mix alles glad.
  • Voeg het citroensap toe en blend nogmaals.
  • Voeg geleidelijk aan olijfolie toe (ik gebruikte ongeveer een eetlepel), tot je een romige dip hebt.
  • Schep de mutabbal over in een diep bord.
  • Gebruik de bolle kant van een lepel om "gootjes" te maken in de dip.
  • Werk af met muntblaadjes en een drizzle olijfolie.

TIP:

Voeg 1 koffielepeltje granaatappelmelasse toe aan de dip.
Je kan de aubergines rechtstreeks op je gasfornuis roosteren. Leg ze daarvoor op het gietijzeren rooster boven een hoge vlam en draai ze regelmatig met een ijzeren keukentang.
Heb je geen BBQ? Ga dan op dezelfde manier te werk door ze in de oven te leggen tot de aubergine heel zacht is.
Kies niet voor al te grote aubergines. Ze zullen te zacht zijn aan de buitenkant en rauw van binnen.
Serveer platbrood bij deze auberginekaviaar.
Gepofte knoflook is niet zo doordringend van smaak als rauwe knoflook. Geniet er ten volle van!


Foto Cathy Van de Moortele

Reacties