Zachte lichtbruine bolletjes

Foto Cathy Van de Moortele

Af en toe wordt ons dagelijks vers gebakken brood, vervangen door ander lekkers zoals sandwichen of pistoleetjes. Vandaag heb ik gekozen om deze zachte lichtbruine bolletjes te bakken. Maak jij ook wel eens zelf brood?

Wat hebben we nodig:

  • 300 ml water
  • 21 gr verse gist
  • 300 gr witte broodbloem
  • 200 gr lichtbruin meel
  • 8 gr zout
  • 40 gr boter, op kamertemperatuur

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het water in de kom van de Kenwood en breek er de gist in. Los de gist op.
  • Voeg de bloem en het meel toe.
  • Laat de Kenwood het deeg 11 min kneden op lage snelheid.
  • Eens het deeg een beetje samen komt, strooi je het zout erbij.
  • Naar het einde toe, voeg je de boter toe. Kneed verder.
  • Breng het deeg over in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Laat het deeg 45 min rijzen.
  • Ontgas het deeg, door het met je vuisten plat te drukken. 
  • Weeg het deeg af en verdeel het in 12 gelijke porties.
  • Bol de porties deeg op en leg ze op bakplaten met bakpapier.
  • Bestuif de bolletjes met een beetje bloem.
  • Dek af met plastic folie (of een handdoek) en laat de deegballetjes 1u rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 230°C.
  • Bak de bolletjes 12 min of tot ze lichtgekleurd zijn.
  • Laat de bolletjes afkoelen op een rooster.

TIP:

Eens afgekoeld, bewaar je de bolletjes in een gesloten plastic zak, zodat ze mooi zacht blijven.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties