Citroencake

Foto Cathy Van de Moortele

Heb je al een cakevorm met inhoud 1 liter in huis gehaald (20x8cm)? Ideaal! Dan ben je helemaal uitgerust om deze citroencake te maken. Een heel malse, smaakvolle frisse cake, die iedereen eens moet gemaakt hebben. Volg de richtlijnen goed op en straks geniet jij van een plak cake bij je koffie.
Waarom je een cakevorm van 1 liter in huis moet halen? Omdat je sowieso ook deze marmercake en een gewone viervierde cake zal willen maken.
Als je nog net iets extra wilt: citroenglazuur!

Wat hebben we nodig:

  • 2 eieren
  • 150 gr fijne griessuiker
  • zeste van 1 gewassen citroen
  • 75 gr slagroom, opgeklopt
  • 120 gr patisseriebloem
  • 4 gr bakpoeder
  • 50 gr boerenboter, gesmolten en afgekoeld
  • neutrale olie
  • 40 ml vers citroensap
  • 250 gr bloemsuiker

Hoe gaan we te werk:

  • Vet een cakevorm van 20x8cm lichtjes in.
  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Klop de eieren op met de suiker in de kom van de Kenwood. Gebruik hiervoor de draadklopper.
  • Voeg de citroenzeste en de opgeklopte room toe en meng goed.
  • Meng de bloem met het bakpoeder en meng deze droge ingrediënten goed onder het beslag.
  • Giet de boter langzaam bij het beslag, terwijl de Kenwood draait.
  • Giet het beslag in de cakevorm.
  • Doop een silicone spatel in wat neutrale olie en duw hiermee lichtjes een lijn in de lengte van het beslag. Je moet het beslag enkel lichtjes aanraken met de olie, niet echt duwen. Dit zal zorgen voor een cake die mooi opengaat in het midden.
  • Bak de cake 45 min op 170°C.
  • Laat de cake afkoelen in de vorm op een rooster.
  • Ontvorm de cake en plaats hem op een rek. Laat de cake volledig afkoelen.
  • Doe het sap van de citroen in een steelpannetje. Voeg de bloemsuiker toe, tot je een dik maar nog vloeibaar glazuur hebt. Meng het glazuur voldoende met een garde, zodat er geen klontertjes in zitten. Verwarm het glazuur lichtjes tot lichaamstemperatuur op het vuur. Zeker niet te warm laten worden!
  • Giet het glazuur over de cake en laat uitharden.

TIP:

Gebruik je liever olie dan boter? Geen enkel probleem. Kies voor een neutrale olie en vervang de boter door 40 gr olie.
De grootte van je bakvorm is heel belangrijk om de cake correct te laten rijzen. Een te grote vorm zal een platte cake met zich mee  brengen.
Heb je glazuur over? Bewaar het in een afgesloten potje in de koelkast en warm het weer lichtjes op wanneer je het wilt gebruiken.
Giet het glazuur niet over een warme cake.

Reacties