Viervierde cake

Foto Cathy Van de Moortele
Hét basisrecept voor cake, dat iedereen zo uit zijn mouw moet kunnen schudden. Als je een viervierde cake kan bakken, ben je al op weg naar je volgende creaties in de keuken. Altijd lekker en door iedereen gesmaakt. Eens je de basis onder de knie hebt, kan je de cake opfleuren met chocolade, fruit, of afwerken met glazuur naar jouw smaak.

Wat hebben we nodig:
  • 200 boter, op kamertemperatuur
  • 200 gr kristalsuiker
  • 200 gr eieren (4 stuks), losgeklopt
  • 200 gr zelfrijzende bloem
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet een rechthoekige cakevorm (inhoud 1 liter of afmeting 20x8cm) in en bestuif hem met bloem. Of gebruik een siliconevorm: spoel je vorm om met koud water en laat hem uitlekken. Zet de vorm op een ovenrooster.
  • Klop de boter met de suiker tot de suiker helemaal opgelost is en je massa in volume verdubbeld is. Je gebruikt hier best de Kenwood met draadklopper voor. Als je die niet hebt, ga dan voor de mixer met kloppers. Neem echt je tijd om het beslag goed op te kloppen. Het resultaat zal zoveel beter zijn.
  • Voeg de losgeklopte eieren één voor één toe en meng steeds goed na elke toevoeging.
  • Voeg de helft van de bloem toe en mix opnieuw.
  • Voeg de rest van de bloem toe en mix een laatste keer.
  • Giet het beslag in de vorm.
  • Bak de cake 50 - 60 min. De cake moet mooi gekleurd zijn bovenaan. Hou de oven in de gaten. 
  • Prik met een satéstok in het midden van de cake. Als de satéstok er droog uit komt, is je cake gaar.
TIP:

Laat de cake volledig afkoelen in de vorm op een taartrooster. Ontvorm hem pas na het afkoelen.
Vaak "ruik" je wanneer je gebak klaar is. Hier wordt vaak gelachen wanneer ik zeg: de taart is klaar! terwijl het belletje nog niet gerinkeld heeft. En als ik opsta om naar de keuken te gaan, rinkelt de bel. Ik doel hier wel op een lekkere gebakgeur, niet een verbrande reuk...

VARIANT:

Snij 4 geschilde appelen in fijne plakjes en bestrooi ze met kaneelsuiker. Laat de appeltjes even "marineren". Maak laagjes beslag, appeltjes, beslag, appeltjes, beslag en bak de cake zoals hierboven beschreven.
Foto Cathy Van de Moortele

Reacties