Shakshuka met sous-vide gepocheerde eitjes

Foto Cathy Van de Moortele

Je hebt zo van die gerechten, die je telkens weer maakt. Laat shaksh(o)uka daar nu één van zijn. Ik ben dol op shakshuka! Shakshuka is op reis gaan, het is genieten, de kruiden verwarmen je hart en je maag. Neem je tijd om dit gerecht te maken: je krijgt alleen maar meer smaak! Verdubbel gerust het recept en vries een deel van de saus in, geloof me, je zal me dankbaar zijn.
Deze keer garen we de eitjes niet in de saus maar serveer ik deze zalige saus met sous-vide gepocheerde eitjes. Geen sous-vide stick in huis: pocheer je eitjes gewoon in water. Het zal nog altijd heel erg lekker zijn.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 1 grote ui, gepeld en gehalveerd
  • zout
  • 1 rode paprika, schoongemaakt
  • 2 tenen knoflook, gepeld en in fijne plakjes gesneden
  • 1 blik tomatenpulp van een goed merk (ik ben dol op Mutti)
  • komijnpoeder
  • venkelzaadjes
  • chilivlokjes
  • pimentón de la Vera agridulce (zoet paprikapoeder)
  • rodewijnazijn
  • fleur de sel
  • 2 kakelverse eitjes
  • platte peterselie, grof gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Laat een flinke scheut olijfolie opwarmen in een diepe hapjespan.
  • Snij de uien in reepjes en doe ze in de pan.
  • Fruit de uien op een medium vuur tot ze zacht zijn en beginnen te kleuren. Reken hiervoor makkelijk 20-30 min. Kruid ze halverwege met zout zodat ze zoveel mogelijk vocht afgeven.
  • Snij de paprika in reepjes en voeg ze toe aan de uien. 
  • Laat de paprika's ook zo'n 20 min mee fruiten.
  • Voeg de knoflook halverwege toe.
  • Giet het tomatenpulp bij de groentjes.
  • Kruid met flink wat komijnpoeder, een half lepeltje venkelzaadjes, chilivlokjes naar smaak en een lepeltje paprikapoeder voor de rokerigheid van de saus.
  • Laat de saus opnieuw 20-30 min op een medium vuur garen.
  • Fris de saus op met een scheutje rodewijnazijn en kruid gul met fleur de sel.
  • Ondertussen verwarm je het sous-vide waterbad op 75°C. Stel de timer in op 12 min.
  • Laat de eitjes in het warm water zakken met een schuimspaan van zodra de juiste temperatuur bereikt is.
  • Zet de pan shakshouka op tafel. Breek de eitjes over de shakshouka, net zoals je een rauw ei zou breken. 
  • Werk af met peterselie en nog een drizzle olijfolie.

TIP:

Heb je vers brood in huis? Snij er dan een dikke snede van om je saus mee op te scheppen. Heerlijk!


Reacties