Kip forestière

Foto Cathy Van de Moortele

We zetten het nieuwe jaar in met een heerlijk kipgerecht. Ik heb gekozen voor Mechelse koekoekfilets met vel voor dit gerecht, om het extra feestelijk te maken. Uiteraard handgesneden frietjes erbij en een pittige tuinkers. De saus zit vol groentjes (eet jij stiekem ook graag frietjes met saus?) en moest je een stukje stokbrood bij de hand hebben: je snapt waarom.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • boerenboter
  • 4 kipfilets met vel
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 ui, gepeld en in fijne brunoise gesneden
  • 1 grote wortel, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
  • 2 stelen selder, schoongemaakt en in fijne brunoise gesneden
  • 3 teentjes knoflook, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 bakje kastanjechampignons, schoongemaakt en in 4 gesneden
  • 30 gr (vloeiende) bloem
  • 75 ml droge, witte wijn
  • 1 l (verse) kippenbouillon, heet
  • 1 lepel graantjesmosterd
  • 100 gr jonge spinazie
  • 100 ml room
  • 1 eierdooier
  • platte peterselie, gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Zet een zware pot, type Le Creuset, op het fornuis en warm hem alvast op.
  • Eens de pot goed warm is, laat je een scheut olijfolie warm worden en voeg je een klontje boter toe.
  • Kruid de kipfilets aan beide kanten met peper en zout.
  • Leg de filets op de velkant in de pot en laat ze mooi kleuren. Neem daar je tijd voor.
  • Draai ze om en kleur ook de andere kant.
  • Leg de filets in een kom, we gaan ze straks verder garen.
  • Voeg de ui toe aan de pan en roer goed om. Fruit ze enkele minuutjes.
  • Voeg de wortel en selder toe en fruit ze mee tot ze wat zachter worden. Doe de knoflook erbij.
  • Voeg de champignons toe en roer goed om. Fruit ze mee.
  • Strooi de bloem over de groenten en roer goed om.
  • Laat de bloem even mee bakken om de bloemsmaak weg te krijgen.
  • Blus met de wijn. 
  • Laat de wijn praktisch uitkoken.
  • Voeg de warme bouillon toe en leg de stukken kip weer in de pot.
  • Breng het geheel aan de kook en zet het vuur dan zachter om de kip te garen.
  • Voeg de mosterd en de spinazie toe en schep om. De spinazie zal snel slinken.
  • Klop de room los met de eierdooier en voeg een schepje van de warme saus toe. Klop goed om het ei te temperen zodat het niet schift.
  • Voeg de liaison van room en ei toe aan de saus op een medium vuur en roer goed om.
  • Laat de saus nu niet meer koken.
  • Werk af met peterselie.
TIP:

Is je saus nog een beetje te lopend? Hang een zeefje in de saus en schep wat bruine maïzena express in het zeefje. Met een kleine garde los je de maïzena op in het zeefje dat in de saus hangt. Zo heb je nooit klontertjes in je saus. Laat de saus nog even goed doorwarmen, zonder te koken.

Reacties