Cantucci met amandel en veenbes

Foto Cathy Van de Moortele

Je kent ze wel, die krokante Italiaanse koekjes met amandel. Je doopt ze in thee of in dessertwijn, het kan zelfs gebeuren dat je ze op een Italiaanse ontbijttafel treft. Helemaal niet moeilijk om te maken en ze bewaren heel lang in een goed afgesloten blikken doos.

Wat hebben we nodig:

  • 125 gr bruine amandelen
  • 185 gr fijne griessuiker
  • 2 eieren
  • 10 ml Amaretto (facultatief)
  • 250 gr patisseriebloem
  • 4 gr bakpoeder
  • snuifje zout
  • 50 gr gedroogde veenbesjes (cranberries)

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Zet een bakplaat met bakpapier klaar.
  • Rooster de amandelen in een droge pan tot ze lekker ruiken. Blijf erbij, want ze verbranden voor je het door hebt. Laat de amandelen afkoelen op een plaatje.
  • Meng de suiker met de eieren tot de suiker opgelost is.
  • Voeg de Amaretto toe en meng.
  • Meng de bloem met het bakpoeder en het zout en meng dit onder de natte ingrediënten.
  • Meng nu de amandelen en de veenbesjes door het deeg.
  • Verdeel het deeg in 2 gelijke delen en vorm er 2 stokbroden van (30x5cm).
  • Leg de stokbroden op de bakplaat met enige tussenruimte en plat ze een beetje af.
  • Bak de cantucci 30 min. Het zal heerlijk ruiken in je keuken!
  • Laat de cantucci op de plaat 10 min afkoelen op een rooster.
  • Met een gekarteld mes snij je de cantucci in diagonale plakken van zo'n 1.5cm.
  • Schik de koekjes op de bakplaat en bak ze nog eens 10 min.
  • Laat de cantucci volledig afkoelen voor je ze in een blikken koekjestrommel opbergt.

TIP:

Je kan de amandelen vervangen door andere noten en de veenbesjes door ander gedroogd fruit. Je kan het fruit ook gewoon weglaten.


Reacties