Carpaccio van kaki met viooltjes en Blue d'Auvergne

Foto Cathy Van de Moortele

Koop je ze wel eens, die prachtige kaki's - ook wel gekend onder de naam persimon of sharon fruit? Prachtige oranje kleurschakeringen - ze gaan van lichtgeel naar diep oranje - en ook nog eens lekker friszoet en knapperig. Ze komen uit de tropen maar zijn al jaren in ons land te vinden. Maar wat doe je nu met een kaki? De schil wordt normaal niet gegeten maar is wel eetbaar. Je kan een kaki uitlepelen wanneer hij goed rijp is, maar je kan hem bijvoorbeeld ook warm serveren.
Deze carpaccio is een feest voor het oog. Ik bestelde jonge sla met viooltjes en zag dat als een ideale manier om mijn gerechtje mee af te werken. De romigheid van de blauwe kaas doet het prima met het zoete vruchtvlees van de kaki. Bij het horen van "carpaccio" denken heel veel mensen aan een carpaccio van rundsvlees, maar carpaccio is eigenlijk gewoon een woord voor: heel dun gesneden. Dat kan vlees of vis zijn maar ook fruit bijvoorbeeld. Heb je een mandoline? Dan wordt het nog makkelijker om de kaki dun te snijden. Dit is een last minute gerecht, maak het niet op voorhand, het moet zo vers mogelijk zijn. Het is dan ook klaar in 3 minuten, een paniek.

Wat hebben we nodig:

  • 1 kaki, gewassen
  • 1 eetlepel granaatappelpitjes
  • jonge sla met viooltjes
  • zout
  • peper van de molen
  • olijfolie
  • Xeres azijn
  • boerenboter
  • challah brood
  • Blue d'Auvergne, op kamertemperatuur

Hoe gaan we te werk:

  • Snij het kapje van de persimon en snij daarna de vrucht in dunne plakken met de mandoline.
  • Schik de plakken op een bord.
  • Strooi de granaatappelpitjes over de kaki.
  • Kruid de sla met zout en peper en maak ze aan met wat olijfolie en Xeres azijn, een lichte dressing is voldoende.
  • Snij een dikke plak van het brood en snij die in gelijke staafjes. 
  • Bak de staafjes aan alle zijden mooi goudbruin in de boter. Doe dat op een medium-laag vuur, zodat ze niet verbranden.
  • Schik de sla op het bord.
  • Werk af met kruimels blauwe kaas en soldaatjes van challah brood (of brioche).

TIP:

Crisp, de online versmarkt, is een ideale app om jouw bijzondere ingrediënten te bestellen. Wat je voor 22u bestelt, krijg je de volgende dag geleverd (zelfs op zondag), tussen 17u en 22u. Levering is gratis vanaf 75 euro, in heel Vlaanderen. Wil je graag eens een bestelling doen via Crisp? Contacteer me dan zeker voor een leuke verrassing! Bij een eerste bestelling krijg je sowieso 15 euro shoptegoed. Installeer alvast de app en scroll door de aanwezige producten. Er is geen enkel abonnement verbonden aan deze supermarkt. P.S. hun croissants zijn zo lekker!


Reacties