Gebakken spitskool met tahini
Foto Cathy Van de Moortele |
Na een voormiddagje in de workshop potten glazuren met mijn schoonzusje, kwam ik alleen thuis en moest ik voor mezelf een snelle lunch voorzien. Het was koud, de regen liet de zon geen enkele mogelijkheid om ons een beetje te verwarmen. Ik wou liefst het huis niet meer verlaten, de haard aansteken en genieten van een warme hap.
In de koelkast lag een spitskool, die ik vast had gekocht om er een bepaald recept mee te maken, alleen wist ik niet meer welk recept. Die spitskool werd de ster van de show. Super easy, smakelijk en gezond!
Wat hebben we nodig:
- olijfolie
- 1 spitskool, in 4 gelijke parten gesneden
- 100 ml bouillon, warm
- zout
- peper van de molen
- 1 snuif gerookt paprikapoeder
- 1 snuif gemalen koriander
- 1 snuif gemalen komijn
- enkele chilivlokjes
- 1 eetlepel esdoornsiroop
- 1 eetlepel (Griekse) yoghurt
- 2 eetlepels tahini (sesampasta)
- sap van 1/2 citroen
- 1 eetlepel granaatappelsiroop (of esdoornsiroop)
- platte peterselie, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm een pan (zorg dat je ook een goed sluitend deksel voor die pan hebt) op het vuur.
- Eens de pan goed warm is, voeg je wat olijfolie toe. Laat de olie ook opwarmen.
- Leg de 4 parten spitskool op de snijkant in de warme pan en laat ze onaangeroerd 5 min bakken, tot de ene kant licht geschroeid is.
- Laat nu ook de andere snijkant mooi schroeien.
- Kruid de bouillon met zout, peper, paprikapoeder, koriander, komijn, chili en esdoornsiroop.
- Giet deze bouillon tussen de koolparten en zet onmiddellijk het deksel op de pan.
- Laat de kool stomen in de bouillon tot ze al dente is.
- Is er teveel vocht in de pan, verwijder dan het deksel.
- Meng de yoghurt met de tahini, het citroensap, de granaatappelsiroop.
- Schik 2 parten kool per bord en werk af met de tahini dressing.
- Strooi de peterselie over de tahini.
TIP:
Het harde deel van de spitskool eet je niet op. Verwijder hem echter niet voor het garen, of de parten zullen compleet uit elkaar vallen. Uiteraard kan je die kern na het braiseren wel wegsnijden.
Reacties