Spaanse aardappeltortilla

Foto Cathy Van de Moortele

Na bijna 3 jaar gewerkt te hebben als hobbykok voor een gezin in mijn regio, ben ik klaar voor een nieuw avontuur. Vanaf vandaag ga ik aan de slag als begeleider zelfkook in het asielcentrum in Sint-Laureins. Samen met 240 bewoners ga ik bedenken hoe we gezonde maaltijden kunnen bereiden met een klein budget. Er zijn heel veel nationaliteiten samen, wat zal resulteren in superveel inspiratie, ook voor mijn kookblog. Ik ben er helemaal klaar voor en super enthousiast om dit project te helpen dragen. 
Vandaag maak ik nog eens een Spaanse tortilla, omdat ik hou van gerechten uit andere landen en tortilla een graag gegeten gerecht was op mijn vorig werk. 
Schrik niet van de grote hoeveelheid olijfolie, het meeste daarvan kan je recupereren en opnieuw gebruiken nadat je de olie gezeefd hebt. 

Wat hebben we nodig:

  • 500 ml olijfolie
  • 1 grote ui, gepeld, gehalveerd en in fijne ringen gesneden
  • 650 gr vastkokende aardappelen, geschild en gewassen
  • 6 eieren
  • zout
  • peper van de molen

Hoe gaan we te werk:

  • Laat een diepe hapjespan goed warm worden op het fornuis.
  • Giet er voorzichtig de olie in en warm ze ook goed op.
  • Leg de uien in de hete olie en laat ze 5 min bakken.
  • Snij de aardappelen in 4 en daarna in plakjes van 3mm. Snij ze niet dunner maar ook niet dikker en zorg dat ze gelijkmatig gesneden zijn.
  • Voeg de aardappelstukjes toe aan de pan en zet het vuur wat hoger zodat het vet niet te snel afkoelt.
  • Gaar de aardappelen 15 min. Zet het vuur ietsje lager wanneer de temperatuur van de olie te hoog wordt.
  • Ondertussen kluts je 6 eieren in een kom. Gewoon zodat eierdooiers en eiwit gemengd zijn, je hoeft ze niet volledig te klutsen.
  • Schep de gebakken uien/aardappelen uit de olie met een schuimspaan en voeg ze toe aan de eieren.
  • Kruid met zout en peper.
  • Roer om met een houten lepel.
  • Zet een deksel op de kom en laat het mengsel 15 min rusten, zodat de aardappelen het ei kunnen opslorpen.
  • Zet een antikleefpan met hoge randen op het vuur en warm die op.
  • Giet voorzichtig het aardappelmengsel in de pan.
  • Laat de tortilla 1 min bakken op hoog vuur, om kleur te krijgen.
  • Verminder het vuur naar medium en bak hem nu 4 min.
  • Met een silicone spatel zorg je dat de randjes niet aan de pan plakken. De tortilla moet mooi los in de pan bewegen.
  • Leg een bord op de pan, hou dat bord stevig vast en draai de pan om zodat de tortilla nu op het bord ligt.
  • Zet de pan terug op het vuur en laat de tortilla in de pan glijden om de andere kant te bakken.
  • Ook hier: 1 min op hoog vuur, 4 min op medium warmte.
  • Draai de tortilla weer om op een bord.
  • Serveer (lauw)warm of koud, wat je maar lekker vindt.

TIP:

Je kan de tortilla in punten of blokjes snijden en serveren als tapas. 
Dek de tortilla na afkoelen goed af met plastic folie zodat hij niet korst. Of bewaar hem in een ronde, plastic bewaardoos.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties