Walnoot-mokkataart

 

Foto Cathy Van de Moortele

Noten zijn hier altijd een hit. Ze zorgen voor crunch en een extra lekkernij in gebak. Deze naked cake (geen boterroom aan de buitenkant) heeft fijngehakte walnoten in het beslag wat de taart alleen maar boeiender maakt.
Bewaar de taart in de koelkast omwille van de boterroom maar haal ze zeker 30 min op voorhand uit de koeling zodat de boterroom op kamertemperatuur is.

Wat hebben we nodig:

  • 115 gr boter, op kamertemperatuur
  • 115 gr fijne griessuiker
  • 2 eieren
  • 115 gr patisseriebloem
  • 3 gr bakpoeder
  • snuifje zout
  • 25 gr walnoten, fijngehakt
  • 15 ml sterke koffie + enkele druppels mokka-aroma (facultatief)

  • 75 gr boter, op kamertemperatuur
  • snuifje zout
  • 250 gr bloemsuiker, gezeefd
  • 35 ml sterke koffie + enkele druppels mokka-aroma (facultatief)
  • 6 halve walnoten

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet 3 kleine taartvormen in en bestuif ze met wat bloem. Klop overtollige bloem weg.
  • Klop de boter lang op met de suiker, tot de suiker helemaal opgenomen is en je geen korrel meer voelt tussen de vingers.
  • Voeg een ei toe aan het botermengsel en meng goed.
  • Meng de bloem met het bakpoeder en het zout en voeg de helft toe aan het beslag.
  • Meng goed.
  • Voeg nu het tweede ei toe en meng weer goed.
  • Voeg de rest van de bloem alsook de walnoten toe en meng nogmaals.
  • Giet de koffie en het mokka-aroma bij het beslag en meng een laatste maal.
  • Weeg het beslag af en verdeel het gelijkmatig over de 3 voorbereide cakevormen.
  • Bak de cakes 16 min of tot ze lichtgekleurd en gaar zijn.
  • Laat 10 min afkoelen in de vorm en ontvorm ze daarna. Laat de cakes volledig afkoelen op een rooster.
  • Klop de zachte boter op met het zout en de bloemsuiker tot de suiker volledig opgenomen is.
  • Voeg de koffie en het mokka-aroma toe en klop op tot een luchtige, lekkere boterroom.
  • Breng de boterroom over in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje.
  • Spuit een deel van de boterroom op de eerste cake en smeer die gelijkmatig uit met een klein paletmesje.
  • Leg er een tweede cake op en spuit ook hier een deel boterroom op. Smeer gelijkmatig uit.
  • Leg de derde cake op de boterroom en besmeer ook die met boterroom.
  • Spuit nu roosjes op de taart en versier met halve walnoten.

TIP:

Ik heb de Easy Layers cake pan set van Wilton gebruikt. Dat zijn 5 ondiepe cakevormen waarmee je een stapeltaart kan maken. Ik heb 3 van de 5 vormen gebruikt voor deze taart.

Reacties