Spaanse maaltijdsoep

Foto Cathy Van de Moortele

De Spanjaarden gebruiken bepaalde methoden in de keuken waar wij niet aan gewend zijn, maar die een maaltijd extra smaak geven. Kan jij een reden bedenken om dat niet over te nemen? 
Ook in deze Spaanse maaltijdsoep gebruiken we zo'n specialleke: blokjes brood worden samen met knoflook goudbruin gebakken in olie, om ze daarna in de vijzel te pletten tot een pasta met saffraan, peterselie, zeezout en peper. Deze broodpasta gaat op het einde in de soep, waardoor de soep nog meer smaak krijgt en ze ook wat indikt.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 140 gr ui, gepeld en in blokjes gesneden
  • 2 tenen knoflook, gepeld en in fijne plakjes gesneden
  • 300 gr paprika's (gemengd), ontpit en in blokjes gesneden
  • 100 gr wortel, geschraapt en in fijne reepjes gesneden
  • zout
  • peper van de molen
  • 1 koffielepel zoet paprikapoeder Pimentón de la Vera agridulce
  • enkele takjes thijm, opgebonden
  • 1 eetlepel Xeres azijn (of sherry azijn of rode wijnazijn)
  • 40 gr tomatenpuree
  • 400 gr aardappelen, geschild, gewassen en in blokjes gesneden
  • 1 l bouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 50 gr stokbrood, in blokjes gesneden
  • 2 tenen knoflook, gepeld en gekneusd
  • verse platte peterselie, gesnipperd
  • 1 klein potje saffraandraadjes

Hoe gaan we te werk:

  • Doe 60 ml olijfolie in een zware pot, type Le Creuset.
  • Voeg de uien, knoflook, paprika en wortel toe en fruit ze wat zachter, zonder ze te laten kleuren.
  • Kruid met zout en peper.
  • Strooi het paprikapoeder over de groentjes en schep alles goed om.
  • Leg de opgebonden thijm in de pan en doe de azijn er bij.
  • Roer nogmaals goed om. Geef het paprikapoeder geen kans om bitter te worden, je moet het zo snel mogelijk bevochtigen.
  • Roer de tomatenpuree door de groenten en bak die even mee.
  • Meng de aardappelblokjes door de groenten.
  • Blus de groenten met de bouillon en breng de soep aan de kook.
  • Voeg de laurierblaadjes toe.
  • Eens de soep kookt, zet je een deksel op de pot en laat je de soep op medium warmte garen. 
  • Gooi de thijm en laurier weg.
  • In een klein pannetje warm je 40 ml olijfolie goed op.
  • Leg de broodblokjes en de knoflook in de pan en schep goed om.
  • Laat alles mooi goudbruin kleuren.
  • Breng de inhoud over in een vijzel en voeg ook de peterselie, een snuif zout en de saffraan toe.
  • Stamp alles tot een pasta in de vijzel.
  • Roer deze broodpasta door de soep en serveer.

TIP:

Snij alle groenten in gelijke blokjes.
Heb je nog soep over? Voeg de volgende dag extra water toe wanneer je de soep opwarmt, want het brood zal veel vocht opgenomen hebben.
Het lijkt mij ook heerlijk om witte bonen of kikkererwten toe te voegen aan het einde van de kooktijd, voor je de broodpasta erbij doet.

Foto Cathy Van de Moortele

Reacties