Orzo met groene groenten

Foto Cathy Van de Moortele

Orzo, ook wel Griekse pasta of risoni genoemd, is superleuk om mee te werken. Niet alleen snel klaar maar ook een tof mondgevoel. Ik eet het liever dan rijst. De orzo gaar ik graag in bouillon en als ik verse bouillon staan heb, dan is dat alleen maar een bonus. Uiteraard kan je orzo ook gewoon garen in water, maar de bouillon zorgt voor extra smaak.
Als groenten heb ik vandaag gekozen voor bimi en groene asperges. Twee groenten die het goed doen samen. Ze lijken zelfs een beetje op elkaar, zowel uiterlijk als van smaak. Bimi vind ik lekkerder dan broccoli, ook al eet ik beide graag. Ze zijn op hun best wanneer ze nog al dente zijn. Dan behouden ze ook hun mooie groene kleur. Net als de groene asperges, heeft bimi niet veel gaartijd nodig. Orzo snel klaar, groenten snel klaar. Wat wil je nog meer? Zet maar al 2 diepe borden klaar.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 75 gr pancetta, in fijne reepjes gesneden
  • 1 sjalot, gepeld en gesnipperd
  • platte peterselie, fijngesnipperd
  • 200 gr bimi, schoongemaakt
  • 450 gr groene asperges, schoongemaakt
  • 150 gr orzo
  • (verse) bouillon
  • peper van de molen
  • zout
  • 100 gr ricotta
  • Parmezaanse kaas

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olijfolie warm worden in een diepe hapjespan.
  • Bak de reepjes pancetta op een medium vuur.
  • Voeg de sjalotsnippertjes toe en fruit ze mee.
  • Strooi verse peterselie over de pancetta en roer goed om.
  • Snij de bimi en asperges diagonaal in stukken en voeg ze toe aan de pan.
  • Schud alles goed om en laat kort garen.
  • Ondertussen overgiet je de orzo met bouillon en breng je die aan de kook.
  • Laat de orzo zo'n 8 - 10 min garen.
  • Kruid de groenten met peper en zout en voeg wat van het pastakookvocht toe.
  • Giet de orzo af (bewaar het vocht nog even) en voeg hem toe aan de groentjes.
  • Roer de ricotta door de orzo en de groenten. Voeg zonodig extra pastakookvocht toe.
  • Zet de pan van het vuur en rasp naar believen Parmezaanse kaas over het gerecht.
  • Schep om en serveer in twee diepe kommen.
  • Werk af met extra peterselie en een drizzle olijfolie.

TIP:

Dit gerechtje maak je best à la minute zodat de groentjes mooi frisgroen en krokant blijven.
Ik bestel graag bij Crisp, de online versmarkt. Ze leveren in heel Vlaanderen, elke avond van de week. Via de Crisp app kies je wat je nodig hebt aan verse producten en alles wordt daags nadien netjes gekoeld bij jou thuis geleverd. Wil je graag korting op je eerste bestelling? Stuur me dan snel een berichtje, zodat ik jou een korting van maar liefst 15 euro kan aanbieden, met daarbovenop je eerste bestelling gratis geleverd en een extra cadeautje dat ik voor jou uitkies.

Reacties