Spaghetti met mini gehaktballetjes in tomatensaus

Foto Cathy Van de Moortele

We maken ze wel vaker, die balletjes in tomatensaus, geserveerd met spaghetti. Het doet me altijd een beetje denken aan Lady & de Vagebond. In deze balletjes zit al geraspte pecorino kaas, wat al voor een zekere binding zorgt. Het witte broodkruim dat geweekt werd in melk, zorgt ook voor binding en voor malse balletjes. 
Ik heb deze keer de Tradizionale pastasaus van Elvea gebruikt als basis voor de saus. Het is geen tomatenseizoen meer en dan grijp ik wel eens sneller naar een lekkere tomatensaus uit de winkel. Je kan de saus serveren zoals ze is, maar ik zou geen kookblog hebben moest ik er niet mijn eigen draai aan geven.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, gepeld en geplet
  • 2 flesjes Tradizionale pastasaus van Elvea
  • peper van de molen
  • zout

  • 100 gr wit broodkruim, in stukjes getrokken
  • 30 ml melk
  • 500 gr gemengd gehakt
  • 20 gr pecorino, geraspt
  • peper van de molen
  • zout
  • nootmuskaat, vers geraspt
  • verse peterselie, fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook, gepeld en geraspt
  • 2 eieren
  • 30 gr bloem

Hoe gaan we te werk:

  • In een zware pot, type Le Creuset, doe je een flinke scheut olijfolie, niet te zuinig zijn.
  • Fruit het uitje glazig en doe er de geplette knoflookteen bij.
  • Kruid met zout.
  • Giet de pastasaus bij de uien en breng de saus aan de kook.
  • Zet het vuur zachter en laat de saus 15 min sudderen op een laag vuur.
  • Doe het broodkruim in een kommetje en giet er de melk over. Plet het kruim met een vork en laat het papje even staan. Plet af en toe nog eens, tot het kruim pulp is geworden.
  • In een kom meng je het gehakt met de geraspte kaas en het geweekte broodkruim (knijp het brood uit en giet het vocht weg). 
  • Kruid met peper, zout, nootmuskaat, peterselie en knoflook.
  • Kluts de eieren en meng ze onder het gehakt.
  • Laat het gehakt 15 min opstijven in de koelkast.
  • Draai met vochtige handen kleine balletjes van het gehakt, wentel ze in een kommetje met bloem (even schudden aan het potje) en leg ze meteen in de pruttelende saus.
  • Ga zo door tot alle balletjes gerold zijn.
  • Laat de balletjes garen in de saus.

TIP:

Uiteraard serveren we deze balletjes met spaghetti.



Reacties