Marmercake van Adrien Tournier
Foto Cathy Van de Moortele |
Dit recept voor marmercake is echt een keeper. Gebruik niet je grootste cakevorm, maar neem er eentje van 1l inhoud (afmeting 20x8cm). Ik gebruik hiervoor mijn kleine Emile Henry cakevorm, een goed formaat voor een kleinere cake.
Zorg dat je alles goed afweegt, voor het beste resultaat. Ik gebruik 2 wegwerpspuitzakken met een rond spuitmondje, zodat je de twee kleuren beslag mooi kan verdelen in laagjes.
Het recept haalde ik bij chef patissier Adrien Tournier. Ik zag de cake voorbij komen op Instagram en dezelfde voormiddag stond hij hier al op tafel af te koelen...
Wat hebben we nodig:
- 60 gr boerenboter
- 130 gr ei, op kamertemperatuur
- 180 gr fijne griessuiker
- merg van 1 vanillestokje
- 100 gr slagroom, opgeklopt
- 160 gr patisseriebloem
- 3.5 gr bakpoeder
- 15 gr pure cacao
- olie
Hoe gaan we te werk:
- Smelt de boter, laat ze afkoelen en zet ze even apart.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 160°C en bekleed een cakevorm van 1l met bakpapier.
- Doe de eieren in de kom van de Kenwood en klop ze goed op met de suiker, tot een dikke, romige massa.
- Voeg het vanillemerg toe en meng die goed onder de eieren.
- Klop de slagroom door het beslag.
- Meng de bloem met het bakpoeder en klop die door het beslag.
- Giet nu de afgekoelde, gesmolten boter bij het beslag en klop nogmaals.
- Verdeel het beslag in 2 delen.
- Eén deel laat je in de kom van de Kenwood. Voeg er de cacao aan toe en klop op tot een homogeen bruin beslag.
- Breng het bleke beslag over in een spuitzak met rond spuitmondje.
- Doe hetzelfde met het bruine beslag.
- Spuit een laagje bleek beslag in de cakevorm. Daarover spuit je een laagje bruin beslag.
- Zorg dat je van elks 3 laagjes hebt.
- Doop je spatel nu in een beetje olie en duw voorzichtig een lijn met de olie over de hele lengte van de cakevorm (in het midden van het beslag). Dit zorgt ervoor dat de cake mooi zal rijzen in het midden en een "buikje" krijgt zoals je dat ook ziet bij madeleines).
- Bak de cake 45 - 50 min. Doe de test met een satéprikker om te zien of de cake helemaal gaar is.
- Laat de cake volledig afkoelen op een rooster voor je hem aansnijdt.
TIP:
Gebruik een goed merk cacaopoeder (geen Nesquick, maar pure cacao zoals die van Van Houten).
Neem je tijd om de eieren met de suiker op te kloppen. Het mengsel moet echt schuimig en romig worden.
Een ei weegt gemiddeld 50 gr. Weeg al 2 eieren af in een kommetje. Breek een derde ei in een ander kommetje en klop dat los met een kloppertje. Voeg geklopt ei toe aan het eerste deel tot je net 130 gr hebt.
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties