Turkse börek met witte kaas en peterselie

Foto Cathy Van de Moortele

Voor mijn nieuwe job als medewerker Zelfkook in het Opvangcentrum te Sint-Laureins, moest ik boodschappen doen in Gent. Er was namelijk een nieuwjaarsreceptie gepland en we zouden met 8 verschillende nationaliteiten hapjes maken om hun cultuur te presenteren in een food court. Een bijzonder leuke en spannende opdracht. We zijn als Belg niet altijd vertrouwd met de receptuur en ingrediënten uit het buitenland. Zo gebeurde het ook, dat ik het verkeerde filodeeg uitgekozen had voor de Burundese sambosa. Last minute, op de dag zelf, nog vlug even naar Eeklo, om het juiste filodeeg (diepvries!) op te halen, zodat de Burundese dames hun sambosa konden vullen.
Maar wat doe je dan met al die pakken yufka filodeeg? Na een tip van Yusuf uit de Supermarket 2 te Eeklo, wist ik dat dit deeg uitermate geschikt is om er Turkse börek van te maken. Met een vulling van witte, gezouten kaas (beetje zoals Griekse feta) en gesnipperde peterselie, kan dat alleen maar lekker zijn. En hij had gelijk! Weer iets bijgeleerd: als je een verkeerd product koopt, kan je er nog altijd een draai aan geven: rolletjes börek bijvoorbeeld.

Wat hebben we nodig:

  • 1 blik Beyaz Peynier (witte, gezouten kaas gemaakt van schapenmelk, met een vetpercentage van 45%), uitgelekt
  • 30 gr verse platte peterselie, fijngesnipperd
  • 1 verpakking Turks yufka bladerdeeg driehoeken (20 vellen in een pak)
  • zonnebloemolie

Hoe gaan we te werk:

  • Met een vork plet je de kaas in een kom. 
  • Voeg de peterselie toe en meng goed en gelijkmatig. 
  • Zet een klein kommetje met koud water klaar en zorg dat je ook een groot bord hebt om de gemaakte börek op te leggen tot je ze gaat bakken.
  • Voorzie een rooster met daaronder een vel keukenrol. We laten de börek uitlekken op het rooster.
  • Open de verpakking yufka. Je moet snel werken, zodat het deeg niet uitdroogt en verbrokkelt. 
  • Leg het pak deeg voor je, met de punt naar boven en de brede kant onderaan.
  • Leg op het bovenste vel deeg 1 eetlepel vulling in een horizontale rij onderaan. Je moet 20 lepels vulling hebben (weeg anders je vulling af en deel dat door 20).
  • Vouw de zijkanten een beetje over de vulling.
  • Vouw nu de onderkant over de vulling en rol de börek nu strak op tot je bijna aan de punt bent.
  • Maak de punt vochtig met wat water en rol verder, tot de börek mooi dicht is.
  • Ga zo verder tot alle börek gevormd zijn.
  • Zet een grote pan op het vuur en giet er een bodem zonnebloemolie in.
  • Warm de olie goed op.
  • Leg 4 - 5 börek (afhankelijk van de grootte van je pan) in de olie en laat ze aan alle zijden mooi kleuren en krokant worden.
  • Gebruik een tang om de börek te draaien.
  • Laat ze uitlekken op je rooster.
  • Smakelijk!

TIP:

Börek kan verschillende vullingen hebben. Aardappel- en kaasvulling zijn het populairst voor ontbijtbörek. Maar je kan börek ook vullen met groenten of met gehakt. Wat jij maar lekker vindt!
Je kan börek ook in de oven of airfryer bakken. Ik zou de rolletjes dan wel lichtjes invetten met olie vooraleer je ze bakt.

Reacties