Orzo met kerstomaatjes en knoflook
Foto Cathy Van de Moortele |
Een makkelijk en snel klaar recept. Op het rek in mijn keuken staat altijd een schaal met kerstomaatjes, gewoon omdat je ze zo makkelijk verwerkt in zoveel verschillende recepten. Ik was op sollicitatiegesprek geweest en had honger en weinig tijd om iets te koken voor mezelf. Deze orzo is zo snel klaar, zorg maar dat je tafel gedekt is.
Wat hebben we nodig:
- olijfolie
- 5 tenen knoflook, gepeld en fijngesnipperd
- zout
- 350 gr kerstomaatjes, gehalveerd
- 40 gr tomatenpuree
- peper van de molen
- chili olie naar smaak
- 175 gr orzo
- 300 ml water
- 130 ml room
- 25 gr Parmezaanse kaas, geraspt
- enkele blaadjes basilicum, gescheurd
Hoe gaan we te werk:
- Laat een zware pot, type Le Creuset, opwarmen op het fornuis.
- Voeg een scheut olijfolie toe en laat die mee opwarmen.
- Verminder de warmte naar medium.
- Fruit de knoflooksnippers aan zonder ze te laten kleuren.
- Voeg wat zout toe en meng dan de kerstomaatjes met de knoflook.
- Laat de tomaatjes zachtjes garen, tot ze helemaal openbarsten.
- Roer de tomatenpuree door de tomaatjes en bak die even mee.
- Kruid met peper van de molen, extra zout en chili olie als je graag wat pit hebt.
- Roer de orzo door de tomaatjes en voeg het water toe.
- Laat de orzo 5 min garen en voeg dan de room toe.
- Laat de orzo verder garen.
- Blijf roeren in de pot zodat de orzo niet aan de bodem blijft plakken.
- Werk af met Parmezaanse kaas en basilicum.
- Schep de orzo in 2 kommen en geniet!
TIP:
Voeg meer water toe als de orzo nog niet gaar genoeg is maar er niet voldoende vocht meer in de pot zit.
Reacties